Rebate στα ιατροτεχνολογικά των νοσοκομείων - «Σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις του κλάδου» λέει ο ΣΕΙΒ

Η επικείμενη εφαρμογή rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις του κλάδου 
Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS
2'

Με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, συναντήθηκε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), την Τετάρτη (10/07/2024), για να συζητήσουν το επικείμενο μέτρο εφαρμογής rebate (σ.σ. υποχρεωτικής έκπτωσης) στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 66 του σχεδίου νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση.

Ο Σύνδεσμος διαφωνεί με την εφαρμογή του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο. Κατά τη συνάντηση τόνισε ότι το μέτρο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία της αγοράς των νοσοκομειακών προϊόντων και την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων. Ήδη από τις νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, οι τιμές κατακρημνίζονται, ενώ παράλληλα αποπληρώνονται ένα έτος μετά τη διάθεση και τιμολόγηση των προϊόντων, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία (2018-2023) και το πρόβλημα των ατιμολόγητων ιατρικών υλικών έχει διογκωθεί υπέρμετρα.

Τις αντιρρήσεις αυτές δεν φάνηκε να συμμερίζεται ο υπουργός Υγείας. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ δήλωσαν ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν το Υπουργείο σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις προμήθειες των νοσοκομείων, τις πληρωμές των προμηθευτών και θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους ασθενείς στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος κρούει των κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου τόσο για τη λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα μας, όσο για την ομαλή τροφοδοσία του ΕΣΥ με τον απαραίτητο εξοπλισμό, και κυρίως τον αντίκτυπο και την επιβάρυνση στους ασθενείς. Τέλος, ο ΣΕΙΒ προειδοποιεί ότι σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια «για να αποτρέψει την επιβολή του δυσβάσταχτου και αντισυνταγματικού μέτρου του rebate, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς».

Σχετικές ειδήσεις