Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Διαμαρτυρία από υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης - Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ 
Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές, τονίζει η ΟΕΝΓΕ
INTIME NEWS
4'

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν εργαζόμενοι από μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των δομών, όπως υποστηρίζουν. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα, Τρίτη (16/07/2024) 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το σωματείο του Δρομοκαΐτειου, ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, η ΟΕΝΓΕ, εργαζόμενοι και μέλη από θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι και απόφοιτοι από το 18 ΑΝΩ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τονίζοντας ότι «υπερασπιζόμαστε τη φιλοσοφία της πρόληψης, τα κέντρα πρόληψης και τις θέσεις εργασίας μας σε αυτά». Επίσης, συμμετέχουν εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ, καθώς και εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών που διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΚΕΨΥΕ. Ακόμη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σωματεία εργαζομένων από δημόσια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το «Γεννηματάς», ο «Άγιος Σάββας».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» φέρνει:

  • «Την κατάργηση των Ψ.Ν.Α. "Δαφνί" και του Ψ.Ν.Θ.
  • Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, και την ενίσχυση της πολιτικής "μείωσης της βλάβης" σε βάρος της απεξάρτησης
  • Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027
  • Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης των ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας, από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των "εκτάκτων" υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό
  • Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει "παρεκκλίνουσες" συμπεριφορές. Τη δημιουργία "σύγχρονων αναμορφωτηρίων".

Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στοίβαγμα των ασθενών σε ράντζα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δεν καλύπτει καμία ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες που πρακτικά είναι ανύπαρκτες στο δημόσιο τομέα. Απεναντίας θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και λειτουργούν από κοινού, όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών. Νομοθετείται επιπλέον η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης των Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο θα διευκολύνει την έγκαιρη πρόληψη και την ορθή πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες.

Σχετικές ειδήσεις