Μην φάτε ποτέ αυτό το φαγητό - Προκαλεί καρκίνο στο συκώτι με μόλις μια μπουκιά

O «σιωπηλός θάνατος» στο πιάτο

Μην φάτε ποτέ αυτό το φαγητό - Προκαλεί καρκίνο στο συκώτι με μόλις μια μπουκιά
2'

Μπορεί μια λιχουδιά από την Ταϊλάνδη να σκοτώσει 20.000 ανθρώπους από καρκίνο στο συκώτι; Και όμως μπορεί!

Το Koi pla, ένα φτηνό πιάτο με ωμό ψάρι με μπαχαρικά και λάιμ, τρώγεται από εκατομμύρια Ταϊλανδούς, ειδικά σε μια από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας, την Isaan, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Αλλά το γεύμα περιέχει συχνά παράσιτα που προκαλούν έναν τύπο καρκίνου του ήπατος που πιστεύεται ότι σκοτώνει έως και 20.000 Ταϊλανδούς ετησίως. H Isaan έχει το υψηλότερο αναφερόμενο κρούσμα χολαγγειοκαρκίνου ή καρκίνου του χοληδόχου πόρου στον κόσμο.

Ο επιθετικός καρκίνος προκαλείται συχνά από ένα παρασιτικό επίπεδο σκουλήκι που ζει στα ψάρια του γλυκού νερού στην περιοχή του Μεκόνγκ.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για την υγεία εδώ γύρω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Narong Khuntikeo, ο οποίος έγινε χειρουργός ήπατος αφού έχασε τους γονείς του.

«Αλλά κανείς δεν ξέρει για αυτό γιατί πεθαίνουν ήσυχα, σαν φύλλα που πέφτουν από ένα δέντρο».

Χωρίς χειρουργική επέμβαση, η ασθένεια έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις για το χολαγγειοκαρκίνωμα.

Ο Narong έχει συγκεντρώσει επιστήμονες, γιατρούς και ανθρωπολόγους στον αγώνα του ενάντια στον «σιωπηλό δολοφόνο».

Η ομάδα του πέρασε τέσσερα χρόνια οδηγώντας μηχανές υπερήχων και κιτ δοκιμών ούρων στην περιοχή Isaan, δοκιμάζοντας τους χωρικούς για το παράσιτο. Έως και το 80% των κατοίκων ορισμένων κοινοτήτων βρέθηκε να έχουν καταπιεί το παράσιτο. Σε μια πρόσφατη εξέταση που επισκέφτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, το ένα τρίτο των χωρικών εμφάνισαν μη φυσιολογικά ηπατικά συμπτώματα και τέσσερις ήταν ύποπτοι για καρκίνο.

«Δεν έχω ελεγχθεί ποτέ πριν, οπότε νομίζω ότι πιθανότατα θα το πάρω επειδή έτρωγα [koi pla] από μικρός», είπε ο Thanin Wongseeda, ένας 48χρονος που βρισκόταν στην ουρά για την προβολή στο Kalasin. επαρχία.

Το τεστ του Thanin ήταν αρνητικό, αλλά είπε ότι θα μείνει μακριά από την άψητη ψαροσαλάτα από εδώ και στο εξής.

Τοπικοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εισαγάγει ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών με πολύχρωμα κινούμενα σχέδια που στοχεύει να διδάξει στα παιδιά τους κινδύνους των ωμών τροφίμων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή