Σχετίζονται τα υψηλά επίπεδα σωματικά λίπους με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον;

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες από ό,τι τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη

Σχετίζονται τα υψηλά επίπεδα σωματικά λίπους με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον;
3'

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή τα χέρια τους μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον από ό,τι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα λίπους στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, της 24ης Ιουλίου 2024.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες από ό,τι τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

«Αυτές οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσουμε τρόπους αλλαγής των παραγόντων κινδύνου για να αναπτύξουμε κάποια προληπτικά εργαλεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Huan Song, MD, PhD, του Πανεπιστημίου Sichuan στο Chengdu της Κίνας.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη δυνατότητα να μειωθεί ο κίνδυνος των ανθρώπων να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους στον κορμό και στα χέρια με ταυτόχρονη προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μυών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες από ό,τι ο γενικός έλεγχος του βάρους».

Στη μελέτη συμμετείχαν 412.691 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για τη σύνθεση του σώματος, όπως μετρήσεις της μέσης και των γοφών, της δύναμης της λαβής, της οστικής πυκνότητας και της λιπώδους και άλιπης μάζας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα εμφάνισαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες -κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον.

Αφού προσαρμόστηκε η μελέτη για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό των νόσων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις νόσους από ό,τι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στα χέρια είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από ό,τι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στα χέρια.

Τα άτομα με υψηλή μυϊκή δύναμη είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες σε σχέση με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα δύναμης.

Η σχέση μεταξύ αυτών των σωματικών συνθέσεων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών εξηγείται εν μέρει από την εκδήλωση μετά την έναρξη της μελέτης καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως η καρδιακή πάθηση και το εγκεφαλικό.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης αυτών των καρδιαγγειακών παθήσεων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον ή άλλων εκφυλιστικών ασθενειών», δήλωσε ο Song.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί άνθρωποι από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Sichuan, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας της επαρχίας Sichuan και το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας.

Πηγή: American Academy of Neurology

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή