Σε «αποχή» από τη συνταγογράφηση οι γιατροί - «Δεν θα χρειαστεί η επίταξη» λέει ο Γεωργιάδης

Εν αναμονή των αποφάσεων των Ιατρικών Συλλόγων για την αποχή από τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, καθώς και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το αν θα προχωρήσει στα υποχρεωτικά μέτρα σε βάρος των γιατρών.  
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει τις αποφάσεις για την αποχή από τη συνταγογράφηση
3'

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι ιδιώτες γιατροί της χώρας, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα επίταξης υπηρεσιών για την κάλυψη κενών σε νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία -στο οποίο έχει εισαχθεί η ρύθμιση- στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπερασπίστηκε τη διάταξη, εκτίμησε όμως ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί. «Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Για τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία τόνισε: «Η ρύθμιση είναι ένας κρίκος μίας συνολικής πολιτικής. Πρώτα θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Επαναλαμβάνω, όμως, η ρύθμιση αυτή ακόμα και αν κάποτε εφαρμοζόταν, που από ό,τι φαίνεται τώρα δεν θα χρειαστεί, η ανάγκη να εφαρμοστεί θα είναι πάντοτε προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του Υπουργού αλλά μίας ολόκληρης διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχει πάντοτε και ο οικείος ιατρικός σύλλογος εκφράζοντας τη γνώμη του ή την πρότασή του για κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την κινητοποίηση».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει σήμερα (25/07/2024) τις επόμενες κινήσεις των γιατρών. Ήδη έχει καλέσει σε πρωτοβουλίες προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, έχει δηλώσει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, «εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ενώ καλεί τους ιατρούς βουλευτές «να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων».

Σχετικές ειδήσεις