Απόσυρση της διάταξης για την επίταξη ζητούν οι γιατροί - Από 26/7 η αποχή από τη συνταγογράφηση

Αποφασισμένοι οι ιδιώτες γιατροί να προχωρήσουν σε «αποχή» από τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από αύριο, Παρασκευή (26/07/2024) - Εξαιρούνται έκτακτα περιστατικά και ΑμΕΑ
Προσομοίωση της εφαρμογής της διάταξης η προσωρινή αποχή των γιατρών
3'

Ζητώντας συγγνώμη και την κατανόηση της κοινωνίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ιδιώτες γιατροί απαντούν στον «εκβιασμό» του υπουργείου Υγείας, με το σκληρό μέτρο της προσωρινής αποχής από τη συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών. Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, έχει εισαχθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα βγαίνουν εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα διακόπτεται η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (25/07/2024) τόνισε ότι ο ΠΙΣ έχει καλέσει τους ιατρικούς συλλόγους –οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εξοργισμένοι- «να κάνουμε μία προσομοίωση προς την κοινωνία, αν ποτέ εφαρμοστεί η διάταξη, τι θα συμβεί». Από την αποχή των γιατρών, η οποία θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την ψήφιση του σχεδίου νόμου, τη Δευτέρα (29/07/2024) θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά που αφορούν ΑμΕΑ. Χειρόγραφες συνταγές, πάντως, θα δίνονται. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σκληρό μέτρο, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να αντιληφθούν απάντες τι θα συμβεί, αν ενεργοποιηθεί η διάταξη».

Οι παρενέργειες της διάταξης

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι είναι χρόνιο πρόβλημα η κάλυψη κενών στα επαρχειακά νοσοκομεία και δεν προέκυψε χθες. «Πρόθεσή μας δεν ήταν ποτέ ούτε να ακούσουμε απειλές, ούτε να βρεθούμε μπροστά στη νομοθέτηση ενός εκβιασμού όπως είναι το επίμαχο άρθρο». «Αγνοήθηκαν οι προτάσεις μας, και οι δικές μας πρωτοβουλίες δια της ειρωνείας ακυρώθηκαν» σημείωσε.

«Μας τρομάζουν οι επιπτώσεις του άρθρου» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και εξήγησε ότι θα η ρύθμιση θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την εγκατάσταση γιατρών σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα υποστελέχωσης οι δημόσιες δομές υγείας, «ενδεχομένως να μην υπάρχουν καθόλου γιατροί εκεί» τόνισε. «Θα λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους γιατρούς, να μην επιλέγουν ειδικότητες που έχουν ήδη πρόβλημα, όπως οι παθολόγοι και οι αναισθησιολόγοι, τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια νέοι γιατροί να κατευθυνθούν προς τα εκεί».

Τρίτη επίπτωση θα είναι «οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και για τον προσωπικό ιατρό, να γίνουν ακόμα λιγότερες από όσες είναι σήμερα».

Τη Δευτέρα (29/07/2024), οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διάταξη για την οποία ζητούν να αποσυρθεί (μαζί με το άρθρο 69 για τους εργαστηριακούς γιατρούς). «Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση περιμένοντας να δούμε καλή θέληση από την άλλη πλευρά, όπως και μια λύση στα προβλήματα των νοσοκομείων που διαρκούν 12 μήνες το χρόνο» δήλωσε, τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικές ειδήσεις