Δεκτό το σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Τη Δευτέρα (29/07/2024) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής - Λύθηκε το πρόβλημα των κενών στο νοσοκομείο της Κω 
Πανυγειονομική απεργία τη Δευτέρα 29 Ιουλίου
INTIME NEWS
3'

Με τις ψήφους των μελών της πλειοψηφίας, έγινε δεκτό το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Κατά» δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η διάταξη η οποία προβλέπει κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ για την κάλυψη κενών σε έκτακτες περιπτώσεις δεν αποσύρθηκε, όπως ζητούσαν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε στην Επιτροπή πως η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εφημεριών σε επαρχιακά νοσοκομεία, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς υπήρξε ανταπόκριση από εθελοντές ιδιώτες γιατρούς σε όλες τις περιοχές όπου υπήρχε πρόβλημα. Μάλιστα, βρέθηκαν γιατροί να καλύψουν τα κενά και στο νοσοκομείο της Κω, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Tρεις ιδιώτες γιατροί στην Κω δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν εφημερίες στο νοσοκομείο του νησιού. Θα μεταβεί επίσης και μια γιατρός από το Ιπποκράτειο και πιθανώς να πάει και ένας ακόμα γιατρός από άλλο νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης, πως από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, δεν έχουν μειωθεί οι ρυθμοί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επομένως οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για αποχή από τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την έκδοση παραπεμπτικών.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε, τέλος, τους βουλευτές ότι στο νομοσχέδιο θα καταθέσει και τροπολογία που θα αφορά στην άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ. Η τροπολογία θα επεκτείνει τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου και στους ειδικευόμενους και στους επικουρικούς γιατρούς.

Το σχέδιο νόμου έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα (29/07/2024), ημέρα για την οποία η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που "νοθεύει" τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική "της μείωσης της βλάβης" αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του "λειτουργικού χρήστη". Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια και προεξοφλεί το κλείσιμό τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησής τους».

Σχετικές ειδήσεις