Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει κάθε μέρα να τρώμε ντομάτες

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ντομάτες στη διατροφή 
Pixabay
2'

Την ουσία που λέγεται λυκοπένιο περιέχουν οι ντομάτες. Μάλιστα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε ντομάτες κάθε μέρα γιατί περιέχουν κάλιο, βιταμίνες Β και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το λυκοπένιο καταπολεμά τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξαιτίας αυτού, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες, μπορεί να σας κάνουν λιγότερο πιθανό να έχετε καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου ή του προστάτη.

Καρδιά

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL, ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Και αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο.

Μάτια

Οι ντομάτες έχουν ουσίες που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από το μπλε φως το οποίο παράγεται από ψηφιακές συσκευές όπως smartphones και υπολογιστές.

Πνεύμονες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ντομάτες μπορεί να είναι χρήσιμες για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του εμφυσήματος, μια κατάσταση που καταστρέφει αργά τους αερόσακους στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών, καταπολεμούν τις επιβλαβείς ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, που είναι η κύρια αιτία εμφυσήματος.

Στοματική υγιεινή

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στις ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου δηλαδή καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Αλλά η κατανάλωση πολλών ωμών ντοματών μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών - λόγω της υψηλής ποσότητας οξέος - και το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Σχετικές ειδήσεις