Μπορεί η ζέστη να σκοτώσει; Ποιο είναι το «σημείο μηδέν» για τον οργανισμό

Ποια είναι τα συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά
2'

Το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο από πλευράς ζέστης με συχνούς καύσωνες και διαρκώς υψηλές θερμοκρασίες, και με οδυνηρές συνέπεις για την ανθρώπινη ζωή.

Η ζέστη είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος ακραίων καιρικών φαινομένων και η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο καθιστά τα κύματα καύσωνα πιο σοβαρά και παρατεταμένα. Αν στο επικίνδυνο κοκτέιλ προστεθεί η υγρασία, τότε οι συνθήκες είναι τέτοιες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης - το σημείο στο οποίο το σώμα μας απλά δεν μπορεί να προσαρμοστεί.

Η υπερβολική ζέστη διαπερνά την άμυνα του σώματός, γρήγορα μετατρέπεται από άβολη σε θανατηφόρα, καθώς η βαριά αίσθηση μιας ζεστής, κολλώδους ημέρας μετατρέπεται σε κάτι πιο κακόβουλο.

Συχνά ξεκινά με συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, ακόμη και λιποθυμία. Όλα αυτά είναι σημάδια θερμικής εξάντλησης – το σώμα είναι αφυδατωμένο και αρχίζει να χάνει την ικανότητα να δροσίζεται.

Από εκεί, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν αλυσιδωτά.

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συνηθισμένα «κόλπα» του για να κρυώσει, όπως η εφίδρωση και η αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα, οδηγώντας σε καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα. Μόλις η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αρχίσει να ανεβαίνει πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε 10 έως 20 λεπτά από την έκθεση, «κινείστε προς το θάνατο»

Μπορεί να αποπροσανατολιστείτε και να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Τα κύρια όργανα αρχίζουν να κλείνουν.

Τα εμπόδια που διαχωρίζουν το έντερό σας από τα υπόλοιπα έντερα σας μπορούν να γίνουν πιο πορώδη, διαρρέοντας θανατηφόρες τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Τελικά, η καρδιά σας αποτυγχάνει.

Σύμφωνα με επιστήμονες η θερμοπληξία «είναι μια εκρηκτική ασθένεια. Είναι μια εμπρηστική, πολυσυστημική αποτυχία».

Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί γρήγορα να σας σκοτώσει.