Πώς να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα - Τι να αποφεύγετε

Η υπερέκθεση στον ήλιο έχει βλαβερές συνέπειες για το δέρμα μας ενώ μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εγκαύματα
iStock
3'

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η έκθεση στον ήλιο πολλές φορές είναι ακόμα και αναπόφευκτη. Εάν δεν προσέξετε αρκετά είναι πιθανό να καταλήξετε με ένα ηλιακό έγκαυμα, το οποίο είναι άκρως δυσάρεστο, καθώς προκαλεί πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μπορέσει να υποχωρήσει.

Τι ακριβώς είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ουσιαστικό ο αμυντικός μηχανισμός του σώματος κατά των επιβλαβών ακτινών του ήλιου. Όταν το θέρμα εκτίθεται στο υπεριώδες φως, το σώμα μας παράγει μελανίνη, μία σκοτεινή χρωστική ουσία που γίνεται από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η μελανίνη είναι σχεδιασμένη για την προστασία του δέρματος, ενώ το πόση παράγει ένα άτομο εξαρτάται από τα γονίδια και την γενετική. Οι άνθρωποι που παράγουν λιγότερη μελανίνη εάν υπερεκτεθούν στις ακτίνες UV δημιουργείται ηλιακό έγκαυμα.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, κόκκινα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα

Η σοβαρότητα του εγκαύματος θα κρίνει και την διάρκειά του, με τα περισσότερα να υποχωρούν μετά από τρεις με πέντε ημέρες. Αν ωστόσο έχετε ένα πιο σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες, θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και 10 ημέρες.

Ο πόνος από ένα ηλιακό έγκαυμα συνήθως αρχίζει μέσα σε δύο έως έξι ώρες από την υπερέκθεση του ήλιου και κορυφώνεται σε περίπου 24 ώρες. Εάν έχετε πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες και στη συνέχεια να ξεφλουδίσει. Οι φουσκάλες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 και 24 ωρών μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από ηλιακό έγκαυμα και τείνει να ξεκινήσει μετά από περίπου τρεις ημέρες. Θα σταματήσει όταν το δέρμα είναι πλήρως επουλωμένο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες σε περιπτώσεις σοβαρού ηλιακού εγκαύματος.

Τα κύρια συμπτώματα από ένα ηλιακό έγκαυμα

Ερυθρότητα στο δέρμα

Τσούξιμο ή πόνος

Μικρό πρήξιμο

Φουσκάλες, που δείχνουν πολύ σοβαρή κατάσταση

Πώς αντιμετωπίζετε το ηλιακό έγκαυμα

Άμεση αντιμετώπιση

Αν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, απομακρυνθείτε αμέσως ακόμα και αν είστε κάτω από ομπρέλα

Παραμείνετε σε δροσερό περιβάλλον

Δροσίστε το δέρμα σας με κομπρέσες παγωμένου νερού για 20 λεπτά επαναλαμβανόμενα όσο συχνά χρειάζεται. Συνήθως κάθε 2-3 ώρες.

Επαναλάβετε για όσες ημέρες κρινετε ότι σας βοηθάει

Απλώστε στο δέρμα άπαχο γιαούρτι. Δρά καταπραϋντικά, αλλά και ενυδατικά αφού περιέχει πολύ νερό

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες

Συντήρηση του πάσχοντος δέρματος

Απλώστε στο δέρμα κάποια ειδική λοσιόν για εγκαύματα ή after sun. Μπορείτε να κάνετε χρήση κάθε 2-3 ώρες.

Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Αν εμφανιστούν φουσκάλες

Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο και δεν υποχωρεί καθόλου μετά από 2-3 ημέρες

Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται

Αν έχετε πονοκέφαλο, ζάλη, δέκατα ή τάση για έμετο

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με κάποια πράγματα τα οποία κάνουμε και θεωρούμε ότι μας προστατεύουν, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν και αυτά να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα μας.

Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε:

Να φοράτε μπλουζάκι και να παραμένετε στον ήλιο

Να φοράτε μπλουζάκι και να παραμένετε στη σκιά

Να μπαίνετε στο νερό με ρούχα

Να απλώνετε στο δέρμα, βούτυρο, λάδι ή βαζελίνη