Πρώτες Βοήθειες: Δερματοπάθειες, ο εφιάλτης του καλοκαιριού - Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οδηγός αντιμετώπισης για τις καλοκαιρινές δερματοπάθειες που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο

Πρώτες Βοήθειες: Δερματοπάθειες, ο εφιάλτης του καλοκαιριού - Πώς να τις αντιμετωπίσετε
pexels
3'

Το καλοκαίρι οι παθήσεις του δέρματος είναι πολύ πιο σύχνες, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε παράγοντες που προκαλούν λοιμώξεις.

Οι λεγόμενες καλοκαιρινές δερματοπάθειες είναι ένας ακόμα δυσάρεστος επισκέπτης της εποχής, τόσο από πισίνες ή σπα ή ακόμα και από τη θάλασσα. Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπισή τους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι δερματοπάθειες

Οι μολυσματικές δερματοπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για την προστασία της επιδερμίδας μας.

  • Δεν μένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό( σε θάλασσα ή πισίνα).
  • Αποφεύγουμε το κολύμπι σε περιοχές που είναι πιθανόν να έχουν μολυσμένα νερά (πχ. σε βιομηχανικές περιοχές).
  • Μετά το μπάνιο ξεπλένουμε με γλυκό νερό στεγνώνουμε καλά το δέρμα.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες (11 το πρωί με 4 το μεσημέρι).
  • Τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Αποφεύγουμε τη συχνή χρήση κλειστών παπουτσιών.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση αρωμάτων, συνθετικών ρούχων και ερεθιστικών ουσιών.
  • Τέλος, αν δούμε κάποιο περίεργο σημάδι ή κάποιο πρόβλημα στο δέρμα, επισκεπτόμαστε αμέσως το δερματολόγο.

Δερματοπάθεια από πισίνα η σπα

Εκδηλώνεται με εξανθήματα και όχι με κοκκινίλες, που εμφανίζονται στον λαιμό, στις μασχάλες, στα χέρια και τα πόδια και τους γλουτούς. Αν το νερό έχει χλώριο και είναι ζεστό προκαλειται ξηρότητα και φαγούρα ενώ εμφανίζονται και κοκκινίλες.

Τι να κάνετε

Ξεπλύνετε την περιοχή με χλιαρό νερό και σαπούνι και απλώστε στο σημείο μία ενυδατική κρέμα, ιδανικά με βρόμη και ουρία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από μία εβδομάδα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό, για να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.

Δερματική μυκητίαση

Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Δερματόφυτα

Προσβάλλουν το δέρμα στο σώμα και στα νύχια, ενώ στα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και απώλεια μαλλιών. Πρόκειται για μύκητες που υπάρχουν στο χώμα και τα κατοικίδια ζώα.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Προσβάλλει τον κορμό, τον λαιμό και τα μπράτσα, ενώ αλλάζει χρώμα, καθώς το καλοκαίρι εκδηλώνεται ως λευκές κηλίδες σε μαυρισμένο δε΄ρμα, ενώ τον χειμώνα με καφετιές κηλίδες στο λευκό δέρμα. Η εκδήλωσή της είναι πιο συχνή το καλοκαίρι επειδή μεταδίδεται κυρίως από την άμμο.

Καντιντίαση

Οφείλεται στον μύκητα κάντιντα, που αγαπά την υγρασία και τη ζέστη, έτσι εντοπίζεται σε σημεία του σώματος που έχουν πτυχές, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, στις μασχάλες και κάτω από τους μαστούς.

«Πόδι των αθλητών»

Στους άνδρες, το σημείο που είναι πιο επιρρεπές σε μύκητες είναι τα πόδια και πιο συχνά το «πόδι των αθλητών», που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάχτυλα και οφείλεται είτε σε καντιντίαση είτε σε δερματόφυτο.

Μυρμηγκιές στα πέλματα

Όταν περπατάμε ξυπόλητοι στην παραλία ή οποιονδήποτε χώρο όπως πχ γύρω από μία πισίνα μπορεί να εκδηλωθούν μυρμηγκιές. Οφείλονται σε ειδικούς ιους και μοιάζουν με κάλους, γιαυτό είναι πιο δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε.

Εκδηλώνονται με τοπική σκλήρυνση του δέρματος, ενώ αν αναπτυχθούν πολύ μποεί να προκαλέσουν πόνο στο βάδισμα. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση από ειδικό γιατρό, δερματολόγο με λέιζερ ή νυστέρι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή