Ευλογιά των πιθήκων: Βρέθηκε νέο στέλεχος του ιού - Πόσο απειλεί την Ευρώπη

Μπορεί η Ευλογιά των πιθήκων να απειλήσει την Ευρώπη; 
1'

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει πως η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από το στέλεχος του ιού mpox (ευλογιά των πιθήκων) το οποίο εντοπίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Στον αντίποδα, η κατάσταση στην Αφρική εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από τις αρχές του 2024 έχουν αναφερθεί περισσότερα από 11.000 ύποπτα περιστατικά mpox στη ΛΔΚ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 450 θανάτων.

Η νέα παραλλαγή του ιού mpox θεωρείται πως προκαλεί σοβαρότερη νόσο και υψηλότερη θνησιμότητα από την παραλλαγή του κλάδου ΙΙ, η οποία κυκλοφορεί παγκοσμίως από το 2022.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ από τη νέα παραλλαγή mpox που εντοπίστηκε στη ΛΔΚ παραμένει πολύ χαμηλός. Το ECDC συνεργάζεται με τους εταίρους μας στην Αφρική στις προσπάθειές τους να περιορίσουν αυτή την έξαρση για το όφελος όλων των πληγέντων, να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής και να ενισχύσουν τις ικανότητες προετοιμασίας και αντίδρασης στο μέλλον» δήλωσε η Pamela Rendi-Wagner, Διευθύντρια του ECDC.

Σχετικές ειδήσεις