Τα 5 συμπτώματα της αφυδάτωσης - Δεν είναι μόνο η δίψα

Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύεται με αφυδάτωση
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
2'

H αφυδάτωση συνδέεται συχνά με τη δίψα, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτό δεν είναι το μόνο προειδοποιητικό σημάδι.

Αυτό συμβαίνει, όταν ο οργανισμός χρησιμοποιεί ή χάνει περισσότερα υγρά από όσα λαμβάνει, μέσω της εφίδρωσης και της ούρησης, ιδιαίτερα κατά τις ζεστές ημέρες.

Αν και ο καθένας μπορεί να αφυδατωθεί, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ευάλωτες ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τα 5 συμπτώματα αφυδάτωσης

Αυτά είναι τα σημάδια αφυδάτωσης που ξεπερνούν τη δίψα.

1. Εφίδρωση

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπερβολική εφίδρωση θα μπορούσε να είναι ένδειξη αφυδάτωσης.

Το νερό χάνεται όταν ιδρώνετε, οπότε αν συμμετέχετε σε έντονη δραστηριότητα και δεν αντικαθιστάτε τα υγρά, μπορείτε να αφυδατωθείτε.

2. Ασθένεια

Η ασθένεια είναι μια αιτία αφυδάτωσης, που ωστόσο συχνά παραβλέπεται. Με υπερβολικό εμετό ή διάρροια, το σώμα μπορεί γρήγορα να εξαντληθεί από υγρά.

«Ο πυρετός ή η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επειδή ο πυρετός μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε και έτσι να χάσετε υγρά», προειδοποίησε.

3. Κόπωση

Ένα από τα αρχικά σημάδια της αφυδάτωσης είναι η κόπωση, σύμπτωμα που συχνά οι άνθρωποι αγνοούν, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ζάλη και ζαλάδα.

Για την καταπολέμηση της κόπωσης, συνίσταται η κατανάλωση ποτών με ηλεκτρολύτες για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

4. Σκούρα ούρα

Εάν τα ούρα σας είναι κεχριμπαρένια ή μελί ή σκούρα πορτοκαλί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή ποσσότητα νερού, σύμφωνα με Health.com.

5. Αλλαγές στο δέρμα

Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να φαίνεται θαμπό και ξηρό και μπορεί επίσης να παρουσιάσει πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως επιφανειακές ρυτίδες.

Για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο, συνιστά να πίνετε νερό ενώ γυμνάζεστε, να μειώσετε την πρόσληψη καφέ και άλλων καφεϊνούχων ποτών και να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αφυδάτωση χωρίς πρόσληψη επαρκών υγρών, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματα.

Η σοβαρή αφυδάτωση οδηγεί σε ζάλη, σύγχυση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης, το άτομο πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήεθαι ώστε να λάβει υγρά ενδοφλέβια.