Τηλεψυχιατρική υποστήριξη στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

Σε φορέα ψυχικής υγείας του υπουργείου Υγείας περνάει η εποπτεία του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κρατουμένων Κορυδαλλού
Επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κρατουμένων Κορυδαλλού
Υπ. Υγ.
2'

Από το Ψυχιατρικό Κατάστημα Κρατουμένων Κορυδαλλού ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ως προς το σκέλος των σωφρονιστικών καταστημάτων. Όπως προβλέπεται πλέον από τον Ν.5129/2024, η εποπτεία του Ψυχιατρικού Καταστήματος του Κορυδαλλού, περιέρχεται σε φορέα ψυχικής υγείας του υπουργείου Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική επιστημονική ενίσχυση και αναβάθμιση του έργου που επιτελείται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ άμεσος στόχος είναι το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα για όλους τους κρατούμενους, που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής περίθαλψης.

Ο αρμόδιος για την ψυχική υγεία Υφυπουργός, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Κατάστημα Κρατουμένων Κορυδαλλού μαζί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστο Περρή. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε με σκοπό την έναρξη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Νόμου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, συστήνονται κοινές ομάδες εργασίας των συναρμοδίων Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, για την ενίσχυση τόσο του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού όσο και των υπόλοιπων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πρόκειται δε να ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Επιπλέον, θα υπάρξει σύντομα η δυνατότητα τηλεψυχιατρικής υποστήριξης στο σύνολο των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας με προοπτική τη δημιουργία ψυχιατρικών ιατρείων και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε καθένα από αυτά.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης: «Σε άμεση και συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε εφαρμογή του νέου νόμου για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης επιχειρούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους κρατουμένους. Σε πρώτη φάση ενισχύουμε την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού. Θα υπάρξει εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο σύνολο των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας. Για εμάς είναι πάντοτε στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Δεν θα αφήσουμε κανέναν κρατούμενο, που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ζήτημα Ψυχικής Υγείας χωρίς την περίθαλψη και βοήθεια, που χρειάζεται».

Σχετικές ειδήσεις