Πάνω από 10 είδη μικροβίων στον Σηκουάνα - Ποια προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν

Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα νερά του Σηκουάνα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά νοσημάτων, από ήπια έως και πολύ σοβαρά. 
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η αμφίβολη ποιότητα των νερών του Σηκουάνα
AP
1'

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε αθλητές και αθλήτριες που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η αμφίβολη ποιότητα των νερών του Σηκουάνα. Κάποιες αθλήτριες που κολύμπησαν ήδη στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι αθλητές αποχώρησαν. Η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε την Τετάρτη (07/08/2024) στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τους πιθανούς κινδύνους της κολύμβησης στον Σηκουάνα.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, πάνω από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων που υπάρχουν στα νερά του Σηκουάνα, μπορούν να προκαλέσουν πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο. Μεταξύ αύτων είναι: γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα στα μάτια, ωτίτιδες, αναπνευστικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, επιμολύνσεις τραυμάτων, δερματικά εξανθήματα και -πολύ σπάνια- προβλήματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα από αμοιβάδα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

«Είναι δηλαδή μία σειρά νοσημάτων, από πολλά όργανα του σώματος, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσουν σε πυρετό, πονοκέφαλο ακόμα και στο νοσοκομείο» δήλωσε η καθηγήτρια και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μικρόβια τα οποία μπορεί να είναι από απλά κολοβακτηρίδια, σαλμονελώσεις, τον ιό της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια, λεπτοσπείρωση». Οι μικροοργανισμοί αυτοί, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας είτε άμεσα είτε λίγες ημέρες μετά, ενώ ο κίνδυνος κυμαίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος, την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου, καθώς και την ηλικία του.

Σχετικές ειδήσεις