ΕΟΔΥ: 40 θάνατοι από κορονοϊό και 833 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας, για την εβδομάδα από τις 29 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2024.
25 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
AP
2'

Μείωση καταγράφεται στη δραστηριότητα του κορονοϊού, μετά από την υξητική τάση των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η θετικότητα για κορονοϊό στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 833 νέες εισαγωγές παρουσιάζοντας μείωση. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα. Αυτή τη στιγμή, 25 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο αριθμός των θανάτων την εβδομάδα 29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου ήταν 40. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 34 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 27.

Συνεχίζει να καταγράφεται αυξητική τάση της ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T, με επικράτησή της κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ο ΕΟΔΥ επαναλαμβάνει τη σύσταση προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) για σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Τέλος, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις (ανεξαρτήτως παθογόνου), όπως και ο αριθμός κρουσμάτων Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού – SARI.

Σχετικές ειδήσεις