Τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche έφτασαν στην Ευρώπη

Τα πρώτα κρούσματα του ιού -τύπου Ζίκα- σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εισαγόμενα από ταξιδιώτες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική 

κουνούπια
Ο ιός Oropouche μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών
1'

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche έφτασαν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για 19 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις εξής χώρες: 12 στην Ισπανία, 5 στην Ιταλία και 2 στη Γερμανία. Όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία.

Ο ιός Oropouche μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυϊκούς και πόνους στις αρθρώσεις, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες. Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο, ανέφερε το ECDC.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιούλιο μετά από τη γέννηση τεσσάρων μωρών με μικροκεφαλία, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκαν και δύο θάνατοι νεαρών γυναικών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου που προκαλεί ο ιός. Το ECDC προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους -ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες- από τα ταξίδια σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

(Με πληροφορίες από Politico)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή