Νερό: Πόσα ποτήρια πρέπει να πίνετε για να μην βάλετε βάρος

Η πρόσληψη νερού μπορεί, βέβαια, να επιτευχθεί και μέσα από φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα μούρα, τα λεμόνια και τα λάιμ, προσθέτει ο δρ. Moghaddam

Νερό: Πόσα ποτήρια πρέπει να πίνετε για να μην βάλετε βάρος
Pexels
2'

Tο νερό αποτελεί το 60% του σωματικού βάρους και χρειάζεται να πίνετε αρκετό. Το καλοκαίρι που ιδρώνουμε πιο πολύ λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Υπάρχουν ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία μας από την ανεπαρκή πρόσληψη νερού, συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας νερό.

Ο δρ. Marjan Moghaddam, οικογενειακός γιατρός αναφέρει ότι συνιστάται «η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως. Τα έξι ποτήρια είναι ένας καλός αριθμός για τους περισσότερους, τα οκτώ αν είστε πιο δραστήριοι».

Υπάρχει, όμως, ένα εύκολο κόλπο για να ξέρετε πόσο νερό καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Έτσι, μπορείτε να γεμίσετε ένα μπουκάλι νερό το πρωί και να το έχετε μαζί σας, ώστε να παρακολουθείτε πόση ποσότητα πίνετε.

Η πρόσληψη νερού μπορεί, βέβαια, να επιτευχθεί και μέσα από φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα μούρα, τα λεμόνια και τα λάιμ, προσθέτει ο δρ. Moghaddam.

Σε περίπτωση που δεν πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ημερησίως, τότε εγκυμονεί ως επακόλουθο η αφυδάτωση του οργανισμού, που προκαλεί πληθώρα προβλημάτων, όπως τα εξής:

Πονοκέφαλοι

Αρκετοί νιώθουν έντονο πονοκέφαλο, όταν είναι αφυδατωμένοι. Έτσι, προτού πάρετε ένα αναλγητικό φάρμακο, δοκιμάστε να πείτε πρώτα ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Δυσκοιλιότητα

Το νερό συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με τον δρ. Moghaddam, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα σκληρά κόπρανα πρόκειται να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, μαζί με κοιλιακό πόνο και κράμπες.

Αύξηση σωματικού βάρους

«Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα και τρώνε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει απλώς να πίνουν περισσότερο», τονίζει ο δρ. Moghaddam, και συνεχίζει, λέγοντας ότι «μερικές φορές, αν πιείτε ένα ποτήρι νερό, τα αισθήματα πείνας θα εξαφανιστούν».

Μέσω του νερού, αυξάνεται ο μεταβολισμός, ενώ, παράλληλα, μειώνεται η όρεξή μας για φαγητό.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι εάν πίνετε αρκετό νερό (ειδικά πριν από τα γεύματα), μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια γενικότερα υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Βέβαια, για όσα άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, το λιγότερο νερό είναι καλύτερο, δεδομένου ότι λόγω των παραπάνω υγρών, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά.

Για τους υπόλοιπους, συνιστάται η πρόσληψη έξι έως οκτώ ποτηριών, ενώ η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του εγκεφάλου και υπερφόρτωση με υγρά, καταλήγει ο δρ. Moghaddam.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή