Τι είναι το σερσένι - Το πιο επώδυνο τσίμπημα του ελληνικού καλοκαιριού

Τα εν λόγω έντομα δεν θα προτιμήσουν να επιτεθούν σε άνθρωπο χωρίς αιτία
Unsplash
2'

Είναι σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι να σημειώνονται περιστατικά τσιμπήματος από διάφορα έντομα, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ένα από τα πλέον επώδυνα είναι όταν σε τσιμπήσει… σερσένι. Πιθανόν κάποιοι να το έχουν ακούσει και ως σκούρκο. Πρόκειται για τον αγριόσφηκα ή αλλιώς και κουρκούμπανο.

Τι είναι το σερσένι

Το σερσένι είναι ένα είδος άγριας σφήκας που είναι το πλέον πιθανόν ότι θα δείτε στην εξοχή και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο έντομο το οποίο ζει σε φωλιές (πολλές εκ των οποίων μοιάζουν με έργα τέχνης) και είναι ο μεγαλύτερος φυσικός εχθρός της μέλισσας όχι όμως και των μελλισοκόμων.

Βλέπετε, παρότι τα σερσένια τρέφονται συχνά με μέλισσες, φαίνεται ότι δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τις αποικίες των μελισσών. Μάλιστα, κάποιοι παραγωγοί μελιού στην Ευρώπη, κρεμούν ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που λειτουργούν ως φωλιές για τα σερσένια.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν, παρά τις επιμέρους απώλειες μελισσών, να προστατεύσουν τα μελίσσια από τους κηρόσκορους που επίσης αποτελούν λεία για τα σερσένια αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα μελίσσια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το επώδυνο τσίμπημα

Παρότι φαίνονται ιδιαίτερα απειλητικά, στην πραγματικότητα τα σερσένια αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και σίγουρα δεν θα προτιμήσουν να επιτεθούν σε αυτόν χωρίς αιτία. Αντιθέτως, συνήθως επιλέγουν να απομακρυνθούν.

Συνήθως τσιμπούν όταν τρανταχτεί ή ενοχληθεί η φωλιά τους ή αν κάποιος άνθρωπος βρεθεί στην πορεία της πτήσης τους. Επίσης αν νιώσουν ότι απειλούνται. Το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα επώδυνο αλλά σπανίως επικίνδυνο.

Αν, ωστόσο, κάποιος τσιμπηθεί καλύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί άμεσα πάγος στο τσίμπημα, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από τον πόνο. Σημαντικό βέβαια είναι να οδηγηθεί κανείς το συντομότερο δυνατόν σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, αν είναι αλλεργικός στο τσίμπημά του.