Παγκόσμιος συναγερμός: Φόβοι για νέα πανδημία - Στην Ευρώπη ο ιός Oropouche

Μεγάλη ανησυχία για τον ιό που εξαπλώνεται πέρα από τον Ατλαντικό

Παγκόσμιος συναγερμός: Φόβοι για νέα πανδημία - Στην Ευρώπη ο ιός Oropouche
1'

Στην Ευρώπη έφτασαν τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche με συνολικά 19 να καταγράφονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις εξής χώρες: 12 στην Ισπανία, 5 στην Ιταλία και 2 στη Γερμανία. Όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία, όπου έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι.

Ο ιός Oropouche μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυϊκούς και πόνους στις αρθρώσεις, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες. Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο, ανέφερε το ECDC.

Αν και παραδοσιακά ο ιός είναι ενδημικός, πλέον έχει μεταφερθεί εκτός ζούγκλας και μάλιστα στην Ευρώπη.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Βραζιλία κατέγραψε 5.530 κρούσματα, σε σύγκριση με μόλις 836 το σύνολο του 2023.

Κρούσματα έχουν επίσης σημειωθεί στη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και ακόμη πιο ανησυχητικά πέρα ​​από τον ωκεανό στην Κούβα.

Η μόλυνση προκάλεσε δύο πρώτους θανάτους στη Βραζιλία, στην πολιτεία Bahia.

Ο πυρετός Oropouche πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1955, στο Περιφερειακό Εργαστήριο του Τρινιδάδ, κοντά στον ποταμό Oropouche, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή