Φωτιά στην Αττική: Πόσοι νοσηλεύονται - Κάηκε το σπίτι γιατρού και συνέχισε να εφημερεύει

Οι εκκενώσεις και οι νοσηλείες περιστατικών εξαιτίας της φωτιάς 
Καταστροφές από την πυρκαγιά στην Πεντέλη
EUROKINISSI
3'

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, το υγειονομικό σύστημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για τις εκκενώσεις μονάδων υγείας εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.

Το υγειονομικό προσωπικό με αυταπάρνηση συμμετείχε στις εκκενώσεις και στην περίθαλψη των τραυματιών και εγκαυματιών από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική. Μία γιατρός, μάλιστα, του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της εφημερίας της πως κάηκε το σπίτι της στη Νέα Πεντέλη. «Την ειδοποίησαν ότι κάηκε ολοσχερώς. Συνέχισε να εφημερεύει εως την αντικατάστασή της», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει πως το υγειονομικό σύστημα παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Τα τελευταία 24ωρα εκκενώθηκαν πάνω από 6 νοσοκομεία και προνοιακές μονάδες, καθώς η φωτιά έφθασε κοντά στις αυλές τους και η αποπνικτική ατμόσφαιρα ήταν επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους. Οι εκκενώσεις που έγιναν είναι οι εξής:

  • Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: Τα 29 νοσηλευόμενα παιδιά (εκ των οποίων τα 5 στη ΜΕΘ) μεταφέρθηκαν κυρίως στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στο «Αγία Σοφία».
  • Το Κέντρο υγείας Ραφήνας
  • Η προνοιακή μονάδα «Αναρρωτήριο Πεντέλης»: Τα 35 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κέντρο βρεφών «Η Μητέρα».
  • Το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο
  • Το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ: Το μεσημέρι της Δευτέρας (12/08) εκκενώθηκε, ενώ είχε 40 περίπου ασθενείς. Υπήρξαν εξιτήρια και οι εναπομείναντες 23 ασθενείς μεταφέρθηκαν: οι 20 στο νοσοκομείο Παμμακάριστος και οι 3 στο Σισμανόγλειο.
  • Η Προνοιακή μονάδα Μελισσίων: Εκκενώθηκε επειδή πλησίαζε η φωτιά, με 57 κατάκοιτους περιθαλπόμενους. Η εκκένωση έγινε μόνο από τους εργαζόμενους και τον φορέα με ιδία μέσα χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτική Προστασία. Οι 25 περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν στην Προνοιακή μονάδα Δυτικής Αττικής, 13 στη Βούλα, 8 στο Ιωσηφόγλειο και οι υπόλοιποι σε συγγενικό περιβάλλον ή νοσοκομεία.
  • Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης: Δόθηκε εντολή εκκένωσης αλλά ένας γιατρός, δυο νοσηλεύτριες και ο φύλακας παρέμειναν στις θέσεις τους και συνέχισαν να περιθάλπτουν ασθενείς από τις φωτιές.

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 150 άτομα προσήλθαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με ελαφρά συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα, μικροτραυματισμούς, ενώ μετά τις πρώτες βοήθειες που έλαβαν από το προσωπικό, επέστρεψαν στο σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι 5 που προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα έφυγαν μετά από παρακολούθηση στα επείγοντα.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς, κοινωνικά περιστατικά από ιδιωτικές προνοιακές μονάδες.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς από ιδιωτικές προνοιακές μονάδες, ως κοινωνικά περιστατικά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Προσήλθαν 17 ασθενείς από τις φωτιές με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με μικροτραυματισμό. Παρέμειναν για νοσηλεία οι 12 ασθενείς.

Σχετικές ειδήσεις