Ευλογιά των πιθήκων: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο το νέο στέλεχος

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του νέου στελέχους της ευλογιάς των πιθήκων
Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της mpox
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
2'

Μία ημέρα μετά την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρώπη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου και πιο επικίνδυνου στελέχους του ιού.

Το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής, του στελέχους Clade 1 του ιού της mpox (παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων), εντοπίστηκε στη Σουηδία. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης.

«Το εν λόγω πρόσωπο μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής όπου έχει εκδηλωθεί σημαντική επιδημία mpox του υποτύπου Clade 1», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ολίβια Βίγκτσελ, η προσωρινή επικεφαλής της σουηδικής Αρχής Δημόσιας Υγείας. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για την παραλλαγή της mpox του στελέχους Clade «1b», η οποία γνωρίζει έξαρση από το Σεπτέμβριο 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι διαφορές του νέου στελέχους

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι προς το παρόν ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της νόσου είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, η επιδημία, η οποία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Το στέλεχος Clade 1 -και η παραλλαγή του Clade 1b- είναι πιο μεταδοτικό και το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλεί είναι αυξημένο, καθώς υπολογίζεται σε 3,6%.

Επίσης, το Clade 1b κάνει να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και αλλοιώσεις σε όλο το σώμα, όταν τα προηγούμενα στελέχη χαρακτηρίζονταν από εξανθήματα εντοπισμένα στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Μετάδοση και συμπτώματα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Στην Ελλάδα, ο προληπτικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουλίου, στα νοσοκομεία "Αττικόν" και "Ανδρέας Συγγρός".

Σχετικές ειδήσεις