Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα mpox» - Πώς μπορούν να εισαχθούν στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μετά την πανδημία του covid παρατηρήθηκε ότι πολλές χώρες ευρωπαϊκές παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα mpox» - Πώς μπορούν να εισαχθούν στην Ελλάδα
2'

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο αλλά και τα κρούσματα που φτάνουν να είναι θανατηφόρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου για την ευλογιά των πιθήκων ή «mpox» και την εξάπλωσή της μετά και το πρώτο κρούσμα επί ευρωπαϊκού εδάφους, είπε: «Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στη συνέχεια, αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό.

«Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε: «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο».

Όσον αφορά στην έξαρση του στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μετά την πανδημία του covid παρατηρήθηκε ότι πολλές χώρες ευρωπαϊκές παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων αυτών και σοβαρά νοσήματα και θανάτους.

«Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό όταν έχουμε πυρετό, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας και ο γιατρός να κάνει την διαφορική διάγνωση και να χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα το στρεπτ τεστ. Δεν το συνιστώ να το κάνουμε μόνοι οι γονείς γιατί εκεί έχουμε λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης και λανθασμένα αποτελέσματα» συμβούλευσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή