ΠΟΕΔΗΝ: Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ μετά την έξαρση που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και η ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, αλλά ούτε για εφησυχασμό. Μάλιστα, στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στέκεται στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΣΥ, τονίζοντας πως χρειάζεται άμεση ενίσχυση.
2'

«Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός. Απαραίτητη η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενη στους νέους κινδύνους που αναδύονται για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Οι 12 θάνατοι και τα 48 κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, αλλά και η παγκόσμια ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση νέου στελέχους της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) αποδεικνύει σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, πως θα πρέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ισχυροποιηθεί για να αντέξει επερχόμενες απειλές.

«Κάποιοι φοβούνται ότι η ευλογιά των πιθήκων θα εξελιχθεί όπως η covid-19. Ασφαλώς χρειάζεται προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τήρηση των μέτρων προστασίας, όχι όμως να συγκρίνουμε ανόμια πράγματα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που μπορούν να κάνουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Κάτι που δεν συνέβαινε με την covid-19. Η μετάδοση είναι πιο δύσκολη από την covid-19. Εξ άλλου είναι γνωστός ιός που έχει μελετηθεί από τον ΠΟΥ, την επιστημονική κοινότητα εν αντιθέσει με την covid-19 όταν πρωτοεμφανίσθηκε».

Σχετικά με τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο η ανακοίνωση τονίζει: «Τα κρούσματα στην Ηλεία προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμό. Γνωρίζουμε όμως τη σοβαρότητα αυτής της νόσου από τον περασμένο χειμώνα όταν και χάσαμε παιδιά μέσα σε λίγες ώρες από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, παρ' ότι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επισημάναμε πολλές φορές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων πρόληψης: «Επίσκεψη γρήγορα σε γιατρό, όχι τηλεφωνικές ιατρικές διαγνώσεις, άμεση διενέργεια Strep Test στους ασθενείς που είναι πανεύκολο. Η γρήγορη αντιμετώπιση σώζει τους ασθενείς. Κάθε ημέρα με νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η covid-19 ήρθε και έμεινε και συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Αυτό καθιστά απαραίτητη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ που σήμερα είναι σε λειτουργικό αδιέξοδο εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Έχουμε λιγοστές προσλήψεις που δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων, την μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγάλματα (ΒΑΕ), την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ούτε πανικός λοιπόν με την ευλογιά των πιθήκων και τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να φτιάξουμε το ΕΣΥ»

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

Μιχάλης Γιαννάκος