Καμπανάκι οπτικών για τα μαϊμού γυαλιά ηλίου – Τα σημάδια για να τα αναγνωρίσετε

Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου

Καμπανάκι οπτικών για τα μαϊμού γυαλιά ηλίου – Τα σημάδια για να τα αναγνωρίσετε
2'

Το φετινό καλοκαίρι αν μη τι άλλο έχει χαρακτηριστεί από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται και τον Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου.

Οι ειδικοί συστήνουν από τις αρχές του κύματος καύσωνα να αποφεύγουμε την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους τις θερμές ώρες της ημέρας, επιλέγοντας κλιματιζόμενα ή έστω πιο δροσερά σημεία, να κρατάμε τον εαυτό μας ενυδατωμένο, ενώ για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, οι συμβουλές είναι να φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Όσον αφορά το τελευταίο «αξεσουάρ» του καύσωνα η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν είναι ενδεδειγμένη. Και αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λύση της τελευταίας στιγμής αγοράζοντας γυαλιά από διάφορα καταστήματα ένδυσης ή ακόμα και τα λεγόμενα «μαϊμού» γυαλιά από πλανόδιους πωλητές.

Αυτή η επιλογή όπως προειδοποιούν οι ειδικοί είναι ικανή να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια, ειδικά από τη στιγμή που η κλιματική κρίση έδειξε για τα καλά τα δόντια της και οι θερινοί μήνες είναι πιο ζεστοί και με ισχυρότερη ακτινοβολία από τον ήλιο.

«Δυστυχώς στο θέμα των γυαλιών ηλίου η κατάσταση είναι πλήρως αχαρτογράφητη», τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την ίδια δεν έχει γίνει ποτέ κάποια επίσημη καταγραφή που να δείξει σε τι ποσοστό πωλούνται γυαλιά ηλίου ή και οράσεως (πρεσβυωπίας) από μη πιστοποιημένους φορείς, όπως καταστήματα ρούχων, που διαθέτουν στο ράφι πλαστικά γυαλιά.

Κατά την πρόεδρο των οπτικών, «μιλάμε για είδη που σε καμία περίπτωση δεν είναι πιστοποιημένα, πωλούνται καθαρά ως αξεσουάρ ή κόσμημα, την ώρα που τα γυαλιά ηλίου τα φοράμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ακτινοβολία που το καλοκαίρι γίνεται επικίνδυνη».

Όπως εξηγεί η ίδια, τα μη πιστοποιημένα γυαλιά διαθέτουν απλά σκουρόχρωμους φακούς που δίνουν την αίσθηση ότι προστατεύουν αλλά αυτό όπως δείχνουν μελέτες δεν το κάνουν σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, η χρήση γυαλιών ηλίου που δεν είναι πιστοποιημένα, δεν έχουν απορροφητικούς φακούς και πωλούνται σε καταστήματα που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως εμφάνιση καταρράκτη, ωχρά κοιλίδα και κακοήθειες στα βλέφαρα, παθήσεις μάλιστα που διαπιστώνονται σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Πηγή: voria.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή