Βρέθηκε νέος «μυστηριώδης» θανατηφόρος ιός - Oι ειδικοί λένε «δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτόν»

Νέος συναγερμός για την ανθρωπότητα
2'

Οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για έναν νέο θανατηφόρο ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Αν και ο ιός Oropouche υπάρχει στην πραγματικότητα από το 1955 περίπου, ένα νέο «μυστήριο» θανατηφόρο στέλεχος έχει αιφνιδιάσει τους ειδικούς.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσε τώρα επίσημη προειδοποίηση μετά από 8.000 κρούσματα του ιού - συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων που αποτελούνται από δύο ενήλικες και τέσσερα νεογέννητα μωρά - εντοπίστηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Αυγούστου στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Τα συμπτώματα για τον ιό φαίνεται να είναι πολυάριθμα, αλλά η λίστα με τα πιο κοινά περιλαμβάνει απότομη έναρξη αναφερόμενου πυρετού και πονοκεφάλων, καθώς και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: μυαλγία, αρθραλγία, φωτοφοβία, οπισθοφθαλμικός πόνος ή σημεία και συμπτώματα νευρο-διηθητικής νόσου, όπως δυσκαμψία του αυχένα, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία των άκρων ή εγκεφαλονωτιαία.

Χρειάζονται από τρεις έως 10 ημέρες για να εμφανιστεί ο ιός, με το 60% των μολυσμένων να παρουσιάζουν τελικά συμπτώματα.

Ένας εκπρόσωπος του CDC δήλωσε:

«Αν και τα άτομα που εκτίθενται σε σκνίπες ή κουνούπια που έχουν μολυνθεί με τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένεια, οι παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρή νόσο του ιού Oropouche δεν είναι επαρκώς καθορισμένοι. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν επισκέπτονται δασικές περιοχές και είναι πιθανώς υπεύθυνοι για την εισαγωγή του ιού στα αστικά περιβάλλοντα. Οι άνθρωποι συμβάλλουν στον κύκλο μετάδοσης σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς οι μολυσμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν επαρκή ιαιμία για να χρησιμεύσουν ως ξενιστές ενίσχυσης. Τα τσιμπήματα (Culicoides paraensis) και πιθανώς ορισμένα κουνούπια (Culex quinquefasciatus) είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα μη μολυσμένο άτομο σε αστικές περιοχές».