Προεδρικό διάταγμα προστατεύει τους εργαζόμενους από επιβλαβείς χημικές ουσίες στην εργασία

Αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο στη βιομηχανία για την προστασία των εργαζομένων - Στόχος η προστασία της υγείας τους από χημικές, καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες  

Χημική Βιομηχανία
PIXABAY
2'

Ισχυροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από επιβλαβείς και καρκινογόνες ουσίες στην εργασία, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Τα παραπάνω προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αφορά εργαζόμενους που προσωρινά ή συστηματικά εκτίθεται σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, που πλέον κρίνονται ως καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες καθώς και άλλες που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την υγεία στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα:

  • Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια εξαιτίας της έκθεσής τους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ουσίες.
  • Επεκτείνεται και αυστηροποιείται η λίστα που ορίζει τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης, συμπεριλαμβάνοντας τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες και τα επικίνδυνα φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες.
  • Αυστηροποιούνται οι τιμές έκθεσης στο βενζόλιο, θεσπίζονται νέες οριακές τιμές για το ακρυλονιτρίλιο και το νικέλιο, που εντάσσονται πλέον στις καρκινογόνες ουσίες και όχι απλά στους χημικούς παράγοντες.
  • Προστίθενται οι οριακές τιμές άλλων 12 χημικών ουσιών που εντάσσονται πλέον και αυτές στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Αναφερόμενη στο ζήτημα αυτό η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε εν δυνάμει βλαβερές ουσίες είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ασφάλειά τους και συνιστά απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αυστηροποιούμε και επεκτείνουμε τη λίστα με τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, ενισχύουμε το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας είναι ύψιστο μέλημά μας».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης δήλωσε μεταξύ άλλων πως το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε έχει στόχο να ενσωματωθεί η πρόσφατη κοινοτική οδηγία 2022/431/ΕΕ. Όπως είπε, κωδικοποιείται το Εθνικό Δίκαιο για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες, ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή