Τροφική δηλητηρίαση: Πώς αντιμετωπίζεται - Τα αίτια και και τα πιο συχνά συμπτώματα

Οι πρώτες βοήθειες για την σωστή αντιμετώπιση μίας τροφικής δηλητηρίασης 
4'

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι πώς να προστατευτούμε από έκτακτα περιστατικά που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.

Ένα από αυτά είναι και η δηλητηρίαση που προκαλείται από ουσίες είτε φυσικές είτε χημικές και διαταράσσονται μία ή περισσότερες ζωτικές λειτουργίες. Μερικές φορές αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Οι περισσότερες ουσίες εισέρχονται από το στόμα (φάρμακα, απορρυπαντικά, βιομηχανικά προϊόντα, μικρόβια τροφών, φυτοφάρμακα, κ.α.), ενώ ένα μικρότερο ποσοστό είτε εισπνέεται (μονοξείδιο του άνθρακα CO, βιομηχανικοί διαλύτες, κ.α.) είτε απορροφάται από το δέρμα ή τους βλεννογόνους (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα), ή ενίεται (με ένεση ή δήγματα ερπετών, εντομών ή ζώων).

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των δηλητηριάσεων οφείλεται σε φάρμακα και λιγότερο σε απορρυπαντικά, ενώ πολύ συχνές είναι και οι τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι δηλητηριάσεις ταξινομούνται σε: τυχαίες, ηθελημένες, επαγγελματικές, ιατρογενείς, κατάχρηση φαρμάκων. Επειδή ο κατάλογος των τοξικών ουσιών είναι τεράστιος, το Κέντρο Δηλητηριάσεων λειτουργεί σε 24ωρη βάση και δίνονται πληροφορίες. Στην Ελλάδα ο αριθμός τηλεφώνου είναι: 2107793777.

Συγκεκριμένα για την τροφική δηλητηρίαση, αυτή είναι το απότέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων ή αλλοιωμένων τοξικών τροφίμων ή υγρών.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, μπορεί να οφείλονται κυρίως σε:

Μικρόβια:

Σταφυλόκοκκος χρυσίζων ( Staphylococcus aureus)
Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ( Clostridium botulinum)
Κολοβακτηρίδιο ( E. Coli)
Σαλμονέλλα ( Salmonella)
Σιγκέλλα ( Shigella)
Βρουκέλλα ( Brucella)
Καμπυλοβακτηρίδιο ( Campylobacter)
Υερσίνια εντεροκολίτιδας ( Yersinia enterocolitica)

Ιούς

Ιός της Ηπατίτιδας Α ( Hepatitis A)
Ιοί Rota
Ιοί Nora

Παράσιτα

Κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium parvum)
Αμοιβάδα ιστολυτική ( Entamoeba histolytica)
Λάμβλια ( Giardia lamblia)
Τοξόπλασμα ( Toxoplasma gondii)
Τριχινέλλα η σπειροειδής ( Trichinella spiralis)

Τρόφιμα

Μανιτάρια
Κρέας, πουλερικά
Αυγά, γαλακτοκομικά
Μύδια
Σαλιγκάρια
Ανεπαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά

Χημικές ουσίες

Εντομοκτόνα
Χλωρίνη
Απορρυπαντικά

Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Τα πιο συχνά είναι ο εμετός και η διάρροια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και λιπαρά καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές, καρότα και κολοκυθάκια καλά βρασμένα, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, άσπρες φρυγανιές ή άσπρο ψωμί.
Πίνετε πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, χυμό μήλου με προοδευτική αύξηση της ποσότητας, ξεκινώντας με 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λεπτά καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
Η χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν:

Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2 ημέρες.ή συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
Έχετε επίμονους εμέτους ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο.
Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, έγκυες, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, κτλ)

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

Καλό πλύσιμο χεριών.
Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
Καλό πλύσιμο των πάγκων της κουζίνας και του νεροχύτη προ και μετά παρασκευής φαγητού.
Καλό ψήσιμο κρέατος, ιδίως του κοτόπουλου.
Έλεγχος της ημερομηνίας λήξης σε όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως.
Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ.γάλα ή τυρί από βοσκούς).
Τήρηση των κανόνων υγιεινής στην φροντίδα των κατοικιδίων ζώων.
Ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην/στις χώρες που θα επισκεφτούν.