Ας πούμε ότι ζείτε στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ.
Η αδελφή σας βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα μακριά, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, τόσο κοντά που συχνά τρώτε μαζί τις Κυριακές. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έχετε 18% περισσότερες πιθανότητες να λάβετε διάγνωση άνοιας στο Χάρτφορντ από ό,τι η αδελφή σας στο Σπρίνγκφιλντ.
Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Medicare, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Κονέκτικατ μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από ό,τι η Μασαχουσέτη όσον αφορά τον έλεγχο και τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή συναφών άνοσων και την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζούλι Μπάινουμ, καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και γηριατρικής και παρηγορητικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ.
Τέτοιες ανισότητες συμβαίνουν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Μπάινουμ. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον ταχυδρομικό σας κώδικα, μπορεί να έχετε διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθείτε σε ορισμένες περιοχές της χώρας από ό,τι σε άλλες.
Σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο, οι άνθρωποι που ζουν σε ταχυδρομικούς κώδικες με τη χαμηλότερη διαγνωστική ένταση, ένα μέτρο του πόσο συχνά οι γιατροί προσφέρουν εξετάσεις και θεραπείες στους ασθενείς, έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν έγκαιρη διάγνωση, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όσοι ζουν σε περιοχές με την υψηλότερη διαγνωστική ένταση, όπου οι γιατροί μπορεί να είναι πιο δραστήριοι στο επίπεδο της φροντίδας τους, έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Υπάρχει ένα είδος συμπεριφοράς στα διάφορα συστήματα υγείας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με αυτή τη νόσο, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου» δήλωσε η Μπάινουμ.
«Χωρίς αυτή τη διάγνωση, δεν μπορείτε να εκπαιδευτείτε, δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε».
Η Μπάινουμ είχε πρόσβαση σε δεδομένα κατανεμημένα ανά ταχυδρομικό κώδικα για τους σκοπούς της έρευνάς της, αλλά δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει τους κωδικούς ταχυδρομικό κώδικα λόγω των περιορισμών απορρήτου της Medicare.
Ο παρακάτω χάρτης, τον οποίο δημιούργησε το CNN από τη μελέτη, παρέχει μια εικόνα για το ποιες πολιτείες ή περιοχές τα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα.
Μια «άδικη» πραγματικότητα
Η μελέτη αναδεικνύει πώς οι ασθενείς λαμβάνουν διαφορετική φροντίδα «ανάλογα με το πού ζουν και ποιοι είναι, και αυτό είναι άδικο», δήλωσε ο Dr. Eseosa Ighodaro, νέος επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Atrium Health Wake Forest Baptist Medical Center και στο Maya Angelou Center for Health Equity στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.
«Αυτή η έρευνα είναι επίκαιρη, διότι τώρα έχουμε φάρμακα που δεν είχαμε πριν από το 2021, τα οποία μπορούμε να δώσουμε σε ασθενείς που έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Ighodaro, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτές τις ανισότητες, υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν εκτός της δυνατότητας να λάβουν αυτές τις θεραπείες που τροποποιούν τη νόσο», πρόσθεσε. «Αυτό είναι φρικτό».
Με πληροφορίες από το CNN