Νόσος Graves, Hashimoto στην εγκυμοσύνη, καρκίνος θυρεοειδούς - Εξελίξεις και νέες θεραπείες
Το 46ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (European Thyroid Association, ETA), η οποία επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 26 χρόνια, πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, στο εμβληματικό κτήριο του Ωδείου Αθηνών. Η ΕΤΑ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιστημονική ένωση θυρεοειδούς στον κόσμο, καθώς απαριθμεί πλέον των χιλίων μελών με εξειδίκευση και δέσμευση στη διεθνή μελέτη και θεραπεία των παθήσεων, ενός από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος.
Σημειώνεται ότι, η ελληνική ιατρική κοινότητα και ιδιαίτερα η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία υποδέχονται το υψηλού κύρους συνέδριο, το οποίο θα επιχειρήσει να αναδείξει τους τρόπους για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων του θυρεοειδούς που πλέον αφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκυρα και αξιόπιστα για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο ιατρικής διαχείρισης, με τις νέες τάσεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, όσο και σε επίπεδο διαγνωστικών μεθόδων.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Λεωνίδας Ντούντας, πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής ΕΤΑ Athens 2024, «το Συνέδριο των Αθηνών αναμένεται να το παρακολουθήσουν 1.200 άτομα, κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί και μοριακοί βιολόγοι, ενώ μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή των Ελλήνων ενδοκρινολόγων. Το πρόγραμμα είναι καλά ισορροπημένο μεταξύ θεμάτων κλινικής και εργαστηριακής έρευνας. Έμφαση θα δοθεί στα αποτελέσματα μελετών με καινούρια φάρμακα για την οφθαλμοπάθεια του θυρεοειδούς, μιας ασθένειας που προκαλεί δυσμορφία, επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και παρουσιάζεται περίπου 50% σε ασθενείς με αυτοάνοσο υπερθυρεοειδισμό (ν. Graves)».
Ο κ. Ντούντας προσθέτει ότι «στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων σημαντικά αποτελέσματα πρόσφατων μελετών με νέα φάρμακα για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς που επιτρέπουν μια στοχευμένη αγωγή. Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελέσματα κοπιαστικών και επίμονων μελετών της βασικής έρευνας που αποκάλυψαν τις βασικές οδούς αποδιαφοροποίησης και αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στην αγωγή με θεραπευτικό ραδιενεργό ιώδιο».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής τονίζει ότι, στο 46ο Συνέδριο της ΕΤΑ, θα συζητηθεί επίσης το κατά πόσο είναι αναγκαία η αγωγή με θυροξίνη σε έγκυες γυναίκες με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αλλά με φυσιολογικές τιμές TSH και ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των μορφών του υποθυρεοειδισμού στην πρόληψη και ρύθμιση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, που ευθύνονται για το 80% των θανάτων ετησίως στον κόσμο.