Υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολεία όλων των βαθμίδων - Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Ξεκινούν έλεγχοι σε σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

σχολείο
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους των σχολείων
EUROKINISSI
5'

Εγκύκλιο για το σχολικό έτος 2024–2025, για την έναρξη υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Δεδομένων των διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή περίοδο μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζουν στους ακόλουθους τομείς:

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:

  • Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
  • Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
  • Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.
  • Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
  • Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός. Συστήνεται, η ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση όλων των χώρων καθαρών, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, την ορθή συντήρηση του κλιματισμού κλπ, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

«Σχολικά Γεύματα»

Ειδικά ως προς την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» επισημαίνεται ότι από τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν διαπιστωθεί ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Για το λόγο αυτό πρέπει να δίδεται κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης:

  • τήρηση των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων
  • διατήρηση των έτοιμων γευμάτων στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες
  • χρόνος μεταφοράς και διατήρησης των έτοιμων γευμάτων
  • καταλληλότητα των περιεκτών τροφίμων
  • κανόνες σήμανσης τροφίμων (σχετικά με τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων).

Στην περίπτωση που οι μαθητές φέρουν από τα σπίτια τους μαγειρεμένα γεύματα, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άμεσα σε ψυγείο, (ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή) και να διατηρούνται σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των 5˚C μέχρι να καταναλωθούν. Τα εν λόγω γεύματα πριν καταναλωθούν πρέπει να αναθερμαίνονται σε κατάλληλους φούρνους σε θερμοκρασία ανώτερη των 70˚C και στη συνέχεια να καταναλώνονται άμεσα. Εφιστάται η προσοχή στην ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο από το προσωπικό που εμπλέκεται στην προετοιμασία των γευμάτων, όσο και από τους μαθητές.

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων & χώρων εστίασης

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα πρέπει να τηρούνται:

  • Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας, όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
  • Σε περίπτωση επιδημικών αναπνευστικών λοιμώξεων, η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων- καντίνες γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων και τις τυχόν γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως κάθε φορά ισχύουν για τα ΚΥΕ.

Το προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με τη τήρηση των κανόνων υγιεινής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

  • Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
  • Χρήση γαντιών μιας χρήσεως (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
  • Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης– μυοκτονίας της επιχείρησης.
  • Διενεργείται τακτικός & καλός αερισμός του χώρου.
  • Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα διατίθενται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινη συσκευασία, κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς μεταδοτικών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού συστήνεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Φιάλη αλκοολούχου διαλύματος με αντλία έγχυσης πρέπει να είναι τοποθετημένη σε εμφανή θέση προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού, για την υγιεινή των χεριών.
  • Εικονογραφημένες οδηγίες για την σωστή χρήση του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής & αναπνευστικής υγιεινής, καλό είναι να αναρτώνται σε εμφανή θέση για ενημέρωση μαθητών και προσωπικού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή