Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέοι θάνατοι και 16 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες 12 χώρες
AP
2'

Δεκαέξι νέα περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και δύο νέοι θάνατοι δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα. Μέχρι χθες, Τετάρτη (04/09/2024), είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 140 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 104 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη, με εύρος ηλικιών από 4 έως 92 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν 16 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επιπλέον, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία). Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα.

Οι θάνατοι από επιπλοκές της λοίμωξης έχουν φτάσει τους 17. Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Δεκατρία άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι περιοχές με κρούσματα

Τα 140 εγχώρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς 57 Δήμων της χώρας, σε 25 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Εκτός από τη χώρα μας, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Σχετικές ειδήσεις