Παραγωγή ανοσοθεραπειών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» - Συνεχίζεται η κόντρα Γεωργιάδη-υγειονομικών
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» βρέθηκε χθες, Πέμπτη (05/09/2024), ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο επισκέψεων σε νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Εκεί έγινε δεκτός από τον Διοικητή του νοσοκομείου Διονύσιο Μανωλόπουλο. Ο κ. Γεωργιάδης επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης της νέας πτέρυγας αιματολογικής κλινικής, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να παραδοθεί σε 21 μήνες.
«Εκεί φτιάχνουμε με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τη μοναδική στην Ελλάδα ειδική κλινική για την παραγωγή των εξειδικευμένων ανοσοθεραπειών. Στο νοσοκομείο αυτό σήμερα περιθάλπουμε 30 ασθενείς, όπου η ανοσοθεραπεία ενός εκάστου κοστίζει 300.000 ευρώ. Περίπου 10.000.000 ευρώ ετησίως δηλαδή. Όταν το Κέντρο αυτό θα είναι έτοιμο, η κάθε ανοσοθεραπεία που θα φτιάχνουμε εκεί θα μας κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ. Άρα και πολλά χρήματα θα εξοικονομούμε και περισσότερους ασθενείς θα μπορούμε ευκολότερα να περιθάλπουμε. Με αυτή τη μονάδα το Νοσοκομείο "Παπανικολάου" μεταβάλλεται σε ένα από τα σπουδαιότερα νοσοκομεία στα Βαλκάνια» έγραψε σήμερα στο Χ ο υπουργός Υγείας.
«Ποιος εκπροσωπεί καλύτερα το προσωπικό του ΕΣΥ;»
Ο κ. Γεωργιάδης στην ίδια ανάρτηση εκφράζει το παράπονο, γιατί προβλήθηκε στα ΜΜΕ η κινητοποίηση των υγειονομικών με αφορμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο και όχι η υπεύθυνη αιματολόγος της κλινικής που έλεγε «πόσο πρέπει να δώσουμε μάχη για να προβάλουμε τα μεγάλα επιτεύγματα του νοσοκομείου αυτού».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργος Υγείας είχε έντονο διάλογο με τον γιατρό του νοσοκομείου και πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο. Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ διαμαρτυρόταν για τις ελλείψεις προσωπικού και ζήτησε από τον Υπουργό μαζικές προσλήψεις. «Βαρέθηκα την γκρίνια σας», «αυτά τα αριστερά τα βαριέμαι», «οι μαζικές προσλήψεις απαγορεύονται», «θα χρεωκοπήσεις τη χώρα δηλαδή; Άσε με σε παρακαλώ πάρα πολύ. Είσαι γιατρός, κάνεις θεραπείες, έχεις γίνει επιστήμονας. Μην λες αυτά που έλεγαν στο ΚΚΕ», ήταν κάποιες από τις απαντήσεις του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς να πουν «ένα ευχαριστώ στο κράτος για όλα αυτά που κάνει».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα σήμερα. Με αφορμή τη στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί σήμερα για τη συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, «σας έχω τα στατιστικά στοιχεία της συμμετοχής των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπανικολάου σήμερα στην στάση εργασίας που κήρυξαν οι συνδικαλιστές… Στις 1860 συνολικά εργαζομένους πόσοι πιστεύετε ότι συμμετείχαν στη στάση εργασίας για να αντισταθούν στον Μητσοτάκη, σε μένα κλπ;…4 (τέσσερις)…δηλ. ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή στάση εργασίας 0,22%….ο ένας από τους 4 ο κύριος που είδατε χθες… Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν αυτές τις γραφικότητες διότι γνωρίζουν ότι ναι μεν προβλήματα υπάρχουν αλλά η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί! 0,22% στις απεργίες τους (και επιτυχία είναι συνήθως έχουν 0,10% στις κινητοποιήσεις τους), αλλά ξέρετε σε τι ποσοστό ζήτησαν οι γιατροί του ΕΣΥ να συμμετάσχουν στη μεταρρύθμιση του παράλληλου ιδιωτικού τους έργου; Αυτής της μεταρρυθμίσεως για την οποία όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ) με κατηγόρησαν ότι καταστρέφω το σύστημα;…15% ήδη σε ένα μήνα. Και με τις διορθώσεις στην Υ/Α που κάνουμε τώρα αυτό το ποσοστό μέχρι τον Οκτώβριο θα διπλασιαστεί τουλάχιστον» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Χ και πρόσθεσε:
«Ποιος τελικά εκπροσωπεί καλύτερα το προσωπικό του ΕΣΥ, ο συνδικαλιστής που χθες γκρίνιαζε, την αποθέωσαν τα ΜΜΕ και σήμερα τον ακολούθησε το 0,22% των συναδέλφων του ή ο Υπουργός που τα ΜΜΕ συνεχώς παρουσιάζουν με τα χειρότερα λόγια και τον ακολούθησαν αμέσως το 15%…;»
«Τα νοσοκομεία τα κρατάμε όρθια οι γιατροί και οι νοσηλευτές»
Πάντως, η ΕΝΙΘ απάντησε ήδη στον υπουργό Υγείας και στις φράσεις «Βαρέθηκα τις γκρίνιες σας» και «Να πείτε και ένα ευχαριστώ στο κράτος για αυτά που κάνει…»:
«Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, για όλα αυτά που έχει κάνει το κράτος:
- Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με το 30% των οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη να είναι κενές. Ελλείψεις που οδηγούν σε υπερεφημέρευση μέχρι κατάρρευσης, όπως της συναδέλφου αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου.
- Για το καθεστώς ανασφάλειας που βρίσκονται οι χιλιάδες συμβασιούχοι, που φτάνουν το 40% του συνολικού προσωπικού. Οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης, όπως οι συνάδελφοι μας στην καθαριότητα του ΨΝΘ και της φύλαξης του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου που απολύθηκαν για να έρθουν στην θέση τους εργολάβοι.
- Για τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών ΕΣΥ προς νοσοκομεία της περιφέρειας, για την κάλυψη με μπαλώματα των τεράστιων κενών σε όλο το ΕΣΥ, διαλύοντας έτσι την λειτουργία ολόκληρων κλινικών αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία των υγειονομικών.
- Για τους μισθούς των ιατρών ΕΣΥ που κόντρα σε αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου παραμένουν μειωμένοι ως και κατά 50%. Με την απάντηση της κυβέρνησης να είναι ότι "δεν βγαίνει το κρατικό ταμείο", και μας δίνει την "λύση" των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων και χειρουργείων (μέσα και έξω από το ΕΣΥ), για να αυξήσουμε το εισόδημα μας μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες».
Η ΕΝΙΘ, τέλος, καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου (07/09/2024) και τονίζει: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί τα σωματεία και τους φορείς της πόλης για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών. Θα δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Τα νοσοκομεία τα κρατάμε όρθια οι γιατροί και οι νοσηλευτές με τον καθημερινό αγώνα μας στην υπηρεσία των ασθενών».