Πώς «αλλάζει το ΕΣΥ» - Υποδομές, απογευματινά χειρουργεία, πρόληψη

Εκδήλωση με θέμα «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών» 

ΕΣΥ
Το 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο
6'

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υγείας -που είχε δικό του περίπτερο με συγκεντρωμένους όλους τους εποπτευόμενους φορείς του- πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών», το Σάββατο (07/09/2024). Κατά την εκδήλωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλησε να εξηγήσει με ποιον τρόπο το «ΕΣΥ αλλάζει» μέσω των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε λοιπόν το ΕΣΥ αλλάζει. Αλλάζει ως προς τα κτήρια, αλλάζει ως προς τον εξοπλισμό, αλλάζει ως προς τον τρόπο εργασίας, αλλάζει ως προς τη νοοτροπία, αλλάζει ως προς την προσέγγιση των Ελλήνων ασθενών» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

7.000 απογευματινά χειρουργεία

Το ΕΣΥ είναι ένας οργανισμός με περισσότερα από 100 νοσοκομεία, 300 κέντρα υγείας, 1.400 περιφερειακά ιατρεία, χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς, «ένα τεράστιο σύστημα ανθρώπων και δομών υπηρεσιών υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτη κρίσιμη παρέμβαση είναι η ανανέωση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού νοσοκομείων και κέντρων υγείας. «Σήμερα, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτηριολογικής αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του. Όσο κάποιοι θα λένε ότι "το ΕΣΥ καταρρέει", τόσο εμείς θα φτιάχνουμε καινούρια νοσοκομεία, καινούρια κέντρα υγείας, καινούριες κλινικές και θα βελτιώνουμε τις κτιριακές μας υποδομές. Όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο ΕΣΠΑ, αυτή τη στιγμή μπορούμε και αγοράσουμε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από διαγωνισμό που διενεργεί η ΕΚΑΠΥ για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Κάναμε καταγραφή όλων των αναγκών, όλων των νοσοκομείων, τα προτεραιοποιήσαμε. Άρα, ταυτόχρονα ανακαινίζουμε τα κτήρια και αποκτούμε και καινούριο εξοπλισμό».

Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως ακόμα βρίσκονται σε πιλοτική μορφή, όμως ήδη έχουν γίνει 7.000 χειρουργεία. «Η μεγάλη λίστα αναμονής των χειρουργείων που είχαμε στην αρχή του χρόνου, έχει αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα με αρκετά καλό ρυθμό. Και όταν μπουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αυτό θα γίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα». Όπως είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται το επόμενο διάστημα η έγκριση της Κομισιόν ώστε να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 πολίτες.

Ως μεγάλη μεταρρύθμιση ο υπουργός Υγείας ανέδειξε τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός ωραρίου. «Η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. Το 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας».

ΔΕΘ Υπουργείο Υγείας

«Μπορούμε να κερδίσουμε 10 χρόνια ζωής»

Στα προγράμματα πρόληψης ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρθηκε η αναλπηρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Μιλάμε για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση πρόληψης, υπηρεσία πρόληψης που παρέχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιτέλους σε όλους τους πολίτες. Μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής, το ξαναλέω, 10 χρόνια ζωής αν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις έγκαιρα, να μην αμελούμε αυτό το sms που έρχεται και να φροντίζουμε όπως θα δείτε να έχουμε ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή, για τα παιδιά μας, αλλά και για τον εαυτό μας. Με το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, έρχεται το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης παχυσαρκίας ενηλίκων με μία σειρά από δωρεάν παροχές. Και βέβαια η μεγάλη μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε στην πρωτοβάθμια με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα δώσει τη δυνατότητα στο προσωπικό, το είπε και ο Υπουργός, είναι οι άνθρωποι πίσω από όλα αυτά τα πράγματα που κάνουμε, να μπορέσει να έχει και περισσότερα εργαλεία, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι κατακτήσεις της χώρας μας και γι΄ αυτό δεν επιτρέπεται να αμφισβητούνται».

DRGs και ΕΚΑΒ

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην εφαρμοργή των DRGs για πρώτη φορά. «Ο προϋπολογισμός στο νοσοκομείο θα δοθεί όχι όπως δινόταν τις άλλες φορές αλλά πάμε στο σύστημα να πληρώνονται οι δομές υγείας και οι υγειονομικοί ανάλογα με το παραγόμενο έργο» σημείωσε.

Ως προς την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, έφερε το παράδειγμα της Χαλκιδικής. «Αυτή τη στιγμή για να μιλάμε με αριθμούς και επειδή πολλές φορές με κατηγορούν ότι οι αριθμοί δεν μιλούν στους ανθρώπους, θα δώσω μιας και είμαστε στη Θεσσαλονίκη το παράδειγμα του ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική εδώ και 35-40 χρόνια έβγαζε, εδώ είναι ο κύριος Παπαευσταθίου, έβγαζε 7 με 8 ασθενοφόρα και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής. Είχαμε κάθε καλοκαίρι χρόνο απόκρισης στις παραλίες 1:30 ώρα. Φέτος, η Χαλκιδική έβγαλε 14 ασθενοφόρα, 4 μηχανές και χρόνο απόκρισης κάτω από 15 λεπτά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο Προέδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών João Breda, η Προέδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή