Κορονοϊός: Εμφανίστηκε η μετάλλαξη XEC - Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη

Νέος συναγερμός για τον κορονοϊό 
2'

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι «μόλις ξεκινήσει».

Σύμφωνα με αναφορές στη Γερμανία, η νέα υποπαραλλαγή έχει ονομαστεί XEC και έχει ήδη ξεπεράσει το προηγουμένως κυρίαρχο στέλεχος FliRT του ιού. Τα κρούσματα Covid παγκοσμίως αυξήθηκαν το καλοκαίρι χάρη στο προηγούμενο στέλεχος, αλλά τώρα οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα παραλλαγή, αφού παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία.

Κάνοντας μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X και μιλώντας στους LA Times, ο Δρ Eric Topol – διευθυντής του Scripps Research Translational Institute – προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξαπλωθεί, αλλά μόλις το κάνει θα φτάσει σε «υψηλά επίπεδα».

Είπε: «Η (XEC) μόλις ξεκινά τώρα σε όλο τον κόσμο και εδώ. Και αυτό θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, μερικούς μήνες, προτού πραγματικά κρατήσει και αρχίσει να προκαλεί κύμα. Η XEC αναλαμβάνει σίγουρα την ευθύνη... Αυτή φαίνεται να είναι η επόμενη παραλλαγή. Αλλά απέχουν μήνες για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα. Η παραλλαγή XEC, ένας ανασυνδυασμός των KS.1.1 και KP.3.3, εμφανίζεται σε πολλές χώρες με πλεονέκτημα ανάπτυξης και μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη που αντιμετωπίζουμε».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα κρούσματα Covid μειώθηκαν δραματικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, με μόλις 47 να καταγράφηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου – 165 λιγότερο από μόλις δύο ημέρες πριν, όπου αναφέρθηκαν 232 κρούσματα. Ο τελευταίος αριθμός θανάτων, που καταγράφηκε στις 23 Αυγούστου, έδειξε ότι 127 άνθρωποι πέθαναν τις επτά ημέρες πριν, με 167, 200 και 197 να έχουν Covid στα πιστοποιητικά θανάτου τους τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες αντίστοιχα.