Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Με voucher και σε ιδιωτικές κλινικές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των περίπου 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων
Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση της λίστας αναμονής
Eurokinissi
3'

Το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ έχει πάρει η χρηματοδότηση των περίπου 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελική έγκριση της Κομισιόν να αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η μέγιστη καθυστέρηση στην έγκριση, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, μπορεί να είναι μέχρι το τέλος του έτους, εάν το πρόγραμμα ενταχθεί στην πανευρωπαϊκή γενική αναθεώρηση του RRF.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη (11/09/2024). Για τον υπουργό Υγείας, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς χρειάστηκε δύσκολη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για να πειστούν τα ευρωπαϊκά όργανα να εντάξουν το πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο μεγάλος όγκος των δωρεάν χειρουργείων θα γίνει μέσα στο 2025.

Το «εργαλείο» των δωρεάν χειρουργείων θα συμβάλλει στη μείωση της λίστας αναμονής και κυρίως των περιστατικών που περιμένουν για πολύ καιρό. Θα απευθύνεται σε ασθενείς με αναμονή άνω των 4 μηνών. Κατά μέσο όρο, η αναμονή κυμαίνεται από τους 8 έως τους 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που φτάνει τα δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιούνται σε 48 νοσοκομεία της χώρας και υπάρχει πραγματική εικόνα μετά την εκκαθάριση της λίστας, που έγινε μέσω τηλεφωνικών επαφών με 150.000 πολίτες, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πλέον τι αναμονή υπάρχει ανά κλινική και το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Θα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να παρακάμπτεται η σειρά» τόνισε ο Υφυπουργός.

Μόλις ανακοινωθεί η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, οι πολίτες θα έχουν real-time πρόσβαση στη λίστα, διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ως επιπλέον δικλείδα διαφάνειας, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι όποιες κλινικές δεν εκκαθαρίζουν τη λίστα αναμονής τους «προς τα πίσω», δεν θα έχουν πληρώνονται από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δωρεάν για τους πολίτες απογευματινά χειρουργεία θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές, με τη χρήση voucher. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξετάζεται, μάλιστα, προς τον ιδιωτικό τομέα να κατευθυνθούν «ομάδες» χειρουργείων (πχ. καταρράκτης). Η επιλογή αυτή θα δίνεται εάν το δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ώστε να ολοκληρωθεί η δράση και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα απογευματινά χειρουργεία, η εφαρμογή του συστήματος των DRGs και η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των εφημεριών των νοσοκομείων -κυρίως στην Αττική- θα συνθέσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον για το ΕΣΥ, από το 2026, τόνισε τέλος ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις