Πρόσβαση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις μέσω του gov.gr - Στην τελική ευθεία το έργο

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας
Ριζικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια
INTIME NEWS
3'

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συστήματος RIS/PACS, ενός από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας. Τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες και τους επαγγελματίες Υγείας από την εφαρμογή του συστήματος RIS/PACS στα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ.

Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφαλίζει την ασφαλή λήψη, αποθήκευση και ανάκτηση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων και καλύπτει το σύνολο των 112 νοσοκομείων της χώρας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025 και στην πλήρη του λειτουργία θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις τους μέσω του gov.gr.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα διαμοιρασμού των εξετάσεων διευκολύνοντας τη συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και έκτοτε έχει επεκταθεί για να καλύψει σήμερα το 60% των νοσοκομείων της χώρας. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) στο οποίο έχουν αναπτυχθεί όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές και στο οποίο αποθηκεύονται οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις.

«Η εφαρμογή των RIS/PACS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ιατρούς. Θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια, στη διάγνωση και τον τρόπο διακίνησης των εξετάσεων αλλά κυρίως στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το έργο των RIS/PACS αποτελεί ένα κομβικό βήμα για το νέο ΕΣΥ, το ΕΣΥ που μετασχηματίζεται. Το μεγάλο αυτό έργο ψηφιακής ενοποίησης των νοσοκομείων θα φέρει μια νέα πραγματικότητα, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα υγείας προς τον πολίτη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα δε με τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, το έργο θα διευκολύνει το έργο των γιατρών και θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους στα νοσοκομεία. «Το έργο θα αφήσει έντονο ψηφιακό αποτύπωμα συμβάλλοντας στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και την παροχή ολοένα και πιο ποιοτικών, εξατομικευμένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας» ανέφερε.

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αποθετηρίου εικόνων, εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Iknowhealth Μιχάλης Ζερβός, η οποία ως υπεργολάβος της COSMOTE υλοποιεί τα τμήματα 1 και 2 του έργου, τόνισε: «Το αποθετήριο έχει τρία χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο, καθώς είναι το πρώτο στον κόσμο όπου η εικόνα πηγαίνει στον πολίτη, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και επιτρέπει τον διαμοιρασμό της εικόνας θέτοντας τις βάσεις της συνεργατικής ιατρικής». «Βρισκόμαστε στο 70%-80% του έργου» ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι οι εφαρμογές και το αποθετήριο λειτουργούν στο περιβάλλον «νέφους» του H-Cloud.

Η ΗΔΙΚΑ υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αναμορφώσουν ψηφιακά τον χάρτη των υπηρεσιών Υγείας. Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής και της άυλης συνταγογράφησης, του myHealth app, των Εθνικών ηλεκτρονικών Μητρώων Ασθενών, του ΑΜΚΑ, των συστημάτων του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ κλπ.

Σχετικές ειδήσεις