Αλλαγές στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόληψη αυτοκτονιών - Η κοινή ευρωπαϊκή δράση
Ξεκίνησε χθες, Τρίτη (17/09/2024) στην Αθήνα η τελική διάσκεψη της Eυρωπαϊκής Κοινής Δράσης (ΚΔ) ImpleMENTAL, η οποία διοργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει αναλάβει το γενικό συντονισμό της Κοινής Δράσης, φιλοξενεί 150 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία ενώ επιπλέον 100 άτομα συμμετέχουν στη διάσκεψη διαδικτυακά. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το τρίτο πρόγραμμα υγείας της ΕΕ με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για την Υγεία και τον Ψηφιακό Τομέα (HaDEA) και περιλαμβάνει 39 εταίρους από 18 χώρες της ΕΕ, 2 χώρες του ΕΟΧ και 1 υποψήφια χώρα της ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 6,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς διάρκειας της Κοινής Δράσης ImpleMENTAL, εφαρμόστηκαν δύο βέλτιστες πρακτικές: μία που αφορά τον τομέα των κοινοτικών συστημάτων ψυχικής υγείας (από το Βέλγιο) και μία που αφορά την πρόληψη αυτοκτονιών (από την Αυστρία). Αυτές προσαρμόστηκαν στις 21 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα και αναπτύχθηκαν συνολικά 25 πιλοτικά προγράμματα σε 20 χώρες. Κατά τη διάρκεια του έργου, διαμορφώθηκαν 14 νέα ή επικαιροποιημένα σχέδια πρόληψης αυτοκτονιών ενώ 11 χώρες εφαρμόζουν πιλοτικά και υλοποιούν αλλαγές στις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι χώρες-εταίροι προχώρησαν στην επανεξέταση των πληροφοριακών τους συστημάτων, ενίσχυσαν τη συμμετοχή των χρηστών στην παροχή υπηρεσιών και κινητοποίησαν κοινοτικούς πόρους.
Η Κοινή Δράση JA ImpleMENTAL περιλάμβανε επίσης προσπάθειες εκπαίδευσης και ενίσχυσης ικανοτήτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας στον τομέα της παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας και των σχετικών υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 1.000 άτομα συμμετείχαν σε 9 εκπαιδεύσεις για τις βέλτιστες πρακτικές SUPRA, συμπεριλαμβανομένων και συμμετεχόντων εκτός του δικτύου JA ImpleMENTAL, κυρίως από την Ουκρανία. Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες ψυχικής υγείας έλαβαν εκπαίδευση σε 16 εργαστήρια και συνέδρια για τις βέλτιστες πρακτικές στο Βέλγιο. Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις υπήρξαν σημαντικές για τη βελτίωση των γνώσεων του προσωπικού ψυχικής υγείας και την αλλαγή της κουλτούρας των υπηρεσιών προς μια προσέγγιση επικεντρωμένη στην αποκατάσταση και βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπολεμώντας το στίγμα και τις διακρίσεις που περιβάλλουν την ψυχική υγεία γενικότερα.
Χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, όπως αυτές της πρόληψης αυτοκτονιών και της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Είναι τιμή για τη χώρα μας που, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναλαμβάνει το συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζοντας την ουσιαστική δέσμευση των κρατών-μελών και τη συνεργασία με φορείς πανευρωπαϊκής εμβέλειας».
Στον χαιρετισμό του, ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανέφερε: «Καθώς φτάνουμε στην ολοκλήρωση της Κοινής Δράσης, τα επιστημονικά επιτεύγματα και τα δίκτυα που έχουμε αναπτύξει αποτελούν ελπιδοφόρους δείκτες για τη δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί σε ένα εμβληματικό πρόγραμμα, ικανό να φέρει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, επιβλέποντας το συνολικό συντονισμό».