Νέα κίνητρα για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και την ένταξη παιδιάτρων στο σύστημα

Σήμερα στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Σήμερα αναρτάται στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο φέρνει νέα κίνητρα για το θεσμό του προσωπικού γιατρού και για την ειδικότητα της Παθολογίας. Επίσης, στο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και παιδίατροι, οι οποίοι θα εγγράφουν αντίστοιχα πληθυσμό κατά το πρότυπο του προσωπικού γιατρού, ενώ θα προβλέπονται δωρεάν επισκέψεις για τους δικαιούχους.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο «Κανάλι Ένα 90,4» δήλωσε σχετικά: «Σήμερα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τον προσωπικό ιατρό. Εμπεριέχει ένα άρθρο που έχει πολύ ισχυρά κίνητρα για την κινητροδότηση ενός νέου γιατρού να επιλέξει την ειδικότητα της παθολογίας. Πράγματι, έχουμε πολύ λίγους παθολόγους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει την ΚΥΑ για τα νέα κίνητρα στις άγονες περιοχές και τώρα ετοιμάζουμε την τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα. Κάνοντας όλα αυτά και κάνοντας νέες προκηρύξεις πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε σημαντική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στις άγονες περιοχές στα περιφερειακά νοσοκομεία».

«Αθροιστικά από το 2017 οι αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ»

Σχετικά με πρωτοσέλιδο εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται σε αυξήσεις σε τιμές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει: «Επί της νέας μου θητείας έχουμε μειώσει τις τιμές σε 6.500 φάρμακα και έχουμε αυξήσει τις τιμές σε 500 φάρμακα. Οι μειώσεις των τιμών είναι πολύ περισσότερες των αυξήσεων. Το πρωτοσέλιδο στα "ΝΕΑ" αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα συνταγογραφούμενα όπου η τιμή τους ρυθμίζεται από το κράτος -σε ένα μικρό τμήμα αυτών είναι οι αυξήσεις που έγιναν τον Αύγουστο- και στα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία με νόμο του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν ελεύθερη διακύμανση τιμής από τις εταιρείες, δηλαδή δεν υπάρχει παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Άρα, σήμερα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο των "ΝΕΩΝ" αναφέρονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στις αυξήσεις που έχουν λάβει αθροιστικά από το 2017, όταν έγινε και η απελευθέρωσή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ».

Τέλος, για το στόχο της μείωσης του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία, σε μη επείγοντα χειρουργεία και εφημερίες, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Ένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς μου στόχους στη δεύτερη μου θητεία είναι πρώτον, η μείωση της αναμονής για χειρουργική επέμβαση στα "ψυχρά", δηλαδή τα μη επείγοντα χειρουργεία -και το βασικό εργαλείο εδώ είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν σε ενάμιση μήνα περίπου και δεύτερον, η μέση μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες που σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 10-12 ώρες».

Σχετικές ειδήσεις