Ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, app για τα Επείγοντα, OTP στη συνταγογράφηση - Ψηφιακές αλλαγές στο ΕΣΥ

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες θα είναι διαθέσιμες το επόμενο διάστημα στο δημόσιο σύστημα υγείας 
Στόχος η online διασύνδεση των υπηρεσιών του ΕΣΥ
Unsplash
3'

Με ένα ενιαίο πολυκαναλικό σύστημα εξοπλίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα αποτελέσει τον κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας για δομές και υπηρεσίες υγείας. Το έργο αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολική δημόσια δαπάνη 35.464.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης, με κεντρική ενιαία εφαρμογή λήψης και διαχείρισης αιτημάτων. Επίσης, προβλέπεται μηχανισμός συντονισμού ομάδων καθοδήγησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, σύγχρονα κανάλια εξυπηρέτησης, διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης κοινού, καθώς και παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ποιοτική αξιολόγηση μέσω μετρήσεων απόδοσης, για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού εξυπηρέτησης. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το έργο με την ονομασία «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων ψηφιακών υπηρεσιών που απευθύνονται στους πολίτες. Η online διασύνδεση των υπηρεσιών του ΕΣΥ θα επιτρέψουν στο τέλος του 2025 τη λειτουργία μιας εφαρμογής για την αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Με στόχο να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία -κυρίως της Αττικής- το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα το νέο σύστημα εφημεριών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η εφαρμογή έχει περιγράψει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους: «Θα φτάσουμε στο τέλος του 2025 με ένα σύστημα για τις εφημερίες που ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει από το σπίτι του, από το κινητό του και με το application να δει, υπολογίζοντας το παθολογικό ιατρείο στα επείγοντα, αν παραδείγματος χάρη πιστεύει ότι πρέπει να εξεταστεί από παθολόγο, τι αναμονή έχει στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εκείνη τη στιγμή».

Τέλος, το υπουργείο Υγείας εξετάζει την εισαγωγή κωδικού επιβεβαίωσης σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Αφορμή αποτέλεσε η αποκάλυψη της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει κάνει λόγο για τη χρήση ενός συστήματος ασφαλείας, με τη χρήση κωδικού επιβεβαίωσης (OTP), προκειμένου να διασφαλίζεται η συναίνεση του ασφαλισμένου. Η εφαρμογή θα στέλνει κωδικό με sms στο κινητό του κατόχου ΑΜΚΑ στο οποίο εκδίδεται η συνταγή και ο κάτοχος θα πρέπει να προχωρά σε επιβεβαίωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγογράφησης.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων είναι τα πρώτα πεδία εφαρμογής, δεν αποκλείεται όμως το νέο σύστημα -εφόσον αποδειχτεί επιτυχημένη η χρήση του- να επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικές ειδήσεις