Παρέμβαση πρωθυπουργού για το clawback ζητούν φυσικοθεραπευτές και φορείς της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Οι δαπάνες για την υγεία εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι φορείς της ΠΦΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητούν με επιστολές τους τόσο το συντονιστικό των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, για το ζήτημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι μεν κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν να μην εισπραχθούν ταυτόχρονα δόσεις παρελθόντων ετών του clawback, οι δε φυσικοθεραπευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για κατάργηση του μέτρου.

Ως προς το πρώτο, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κάνει λόγο για «αιφνίδια ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%». Το Συντονιστικό ζητεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προειδοποιεί για καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη σχετική επιστολή αναφέρει: «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναδείξουμε την ανάγκη για άμεση συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μαζί σας για να συζητήσουμε το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της απομείωσης του clawback και διαγραφής του, με δεδομένο ότι πλέον η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα καταστραφεί εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα. Εφόσον κανείς εκ των συναρμοδίων φορέων της πολιτείας δεν αναλαμβάνει ουδεμία πρωτοβουλία ή υιοθέτηση προτάσεων μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου, απευθυνόμαστε σε εσάς για την επίλυσή του, σε αντίθετη περίπτωση η απομείωση της ρευστότητάς μας θα εκτοξευθεί εκ νέου σε δυσθεώρητα επίπεδα και η συνεπακόλουθη καταστροφή χιλιάδων πολυιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα θεωρείται δεδομένη».

Την κατάργησή του clawback στην Ελλάδα ζητά από τον πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας. Σε επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζει το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την κατάργηση των «απαράδεκτων και εξοντωτικών μέτρων των Rebate και Clawback, μέσω των οποίων ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φθάνει να αποζημιώνει τελικά σχεδόν τις μισές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, στους Έλληνες ασφαλισμένους».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας διατυπώνει την ανησυχία ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας (όπως ορίστηκε με την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/ΓΠ 21886/2024) είναι πολύ χαμηλός για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού και των φυσικοθεραπευτών. Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα «οι δαπάνες για την υγεία εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, με το μερίδιο της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Τα βασικά συμπεράσματα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Φυσικοθεραπείας είναι τα εξής:

1. Αναγκαιότητα κατάργησης του clawback και rebate: Το clawback και το rebate θεωρούνται απαράδεκτα και άδικα, καθώς επιβαρύνουν οικονομικά τους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν σημαντικά ποσά (μέσω του rebate και του clawback), για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

2. Χαμηλός προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες: Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και των φυσικοθεραπευτών, οδηγώντας σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

3. Αποθάρρυνση νέων και έμπειρων επαγγελματιών: Το ισχύον σύστημα αποζημίωσης αποθαρρύνει τόσο νέους αποφοίτους όσο και τους υπάρχοντες επαγγελματίες από το να ασχοληθούν με τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

4. Ανεπαρκής και απρόβλεπτη αμοιβή: Η αμοιβή των φυσικοθεραπευτών είναι χαμηλή και απρόβλεπτη, με τους επαγγελματίες συχνά να εργάζονται με ζημία. Αυτό οδηγεί σε μια ασταθή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί φυσικοθεραπευτές να μην μπορούν να συντηρήσουν τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.

5. Αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς: Η υποχρηματοδότηση του τομέα της φυσικοθεραπείας και η αποθάρρυνση των επαγγελματιών υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Συνολικά, η παρέμβαση καταλήγει ότι απαιτείται άμεση αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου για τους φυσικοθεραπευτές και τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ, για να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.
Η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, την παρέμβασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους Επιτρόπους Υγείας και Εσωτερικής Αγοράς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανάδειξη του θέματος.

Σχετικές ειδήσεις