Ο ρόλος των βιοδεικτών στις ανοσοθεραπείες - Η έκθεση των ογκολόγων και η εκκρεμότητα αποζημίωσης

Ο ρόλος της ανάλυσης βιοδεικτών στις εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο 

ανοσοθεραπείες
(από αριστερά) Γιώργος Καπετανάκης, Αναστάσιος Μπούτης, Μιχάλης Λιόντος, Λάζαρος Πουγγίας, Κώστας Αθανασάκης, Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα
MSD
7'

Για την αξία των καινοτόμων ανοσοθεραπειών σε πρώιμο στάδιο, τόσο για βελτιωμένες εκβάσεις υγείας για τους ασθενείς όσο και για την εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας, μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες κατά την παρουσίαση της μελέτης «Η οικονομική αξία των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στη θεραπεία του καρκίνου στο πρώιμο στάδιο», την Τετάρτη (25/09/2024), που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρία MSD Ελλάδος.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα (Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital, επιστημονική υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» Ηράκλειο Κρήτης) σημείωσε ότι οι καινοτόμες θεραπείες στην ογκολογία έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στη θεραπευτική προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές λύσεις. Αναφερόμενη στην ανοσοθεραπεία σε πρώιμο στάδιο, τόνισε ότι είναι μεγάλο βήμα για μια θεραπεία να έρθει ως θεραπευτική επιλογή και στην πρώιμη νόσο, έχοντας ξεκινήσει συνήθως ως θεραπεία τρίτης, τέταρτης γραμμής και ανέλυσε τον ρόλο των βιοδεικτών στις εξατομικευμένες θεραπείες:

«Η ραγδαία εξέλιξη των μοριακών εξετάσεων για την ανεύρεση βιοδεικτών επιτρέπει στους ογκολόγους να εντοπίζουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη δημιουργία και εξέλιξη της νόσου και να προσαρμόζουν τη θεραπεία ανάλογα. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία είναι πραγματικότητα για χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς καθημερινά, οδηγεί σε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, λιγότερες παρενέργειες, βελτίωση στην ποιότητα ζωής και σε πάρα πολλές περιπτώσεις παράταση στη συνολική επιβίωση».

Έκθεση 108 σελίδων στο υπουργείο Υγείας

Η ΕΟΠΕ, από το 2011, χρηματοδοτεί Προγράμματα Ανίχνευσης Βιοδεικτών, μέσω των οποίων περισσότεροι από 8.000 ασθενείς έχουν λάβει εξατομικευμένες θεραπείες. Πριν από μερικού μήνες, η Εταιρεία κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας έκθεση 108 σελίδων με κατευθυντήριες οδηγίες για τη βέλτιστη ανάλυση των καρκινικών βιοδεικτών και πρόταση αποζημίωσής τους. Η ΕΟΠΕ ζητά την επικαιροποίηση του πλαισίου αποζημίωσης που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2014, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα στις σύγχρονες αυτές θεραπείες.

Πριν από μία δεκαετία περίπου, εντάχθηκε στο δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μια ομάδα βιοδεικτών. Έκτοτε έχουν προστεθεί μόνο οι μοριακές υπογραφές για τη διενέργεια ή όχι χημειοθεραπείας στον πρώιμο καρκίνο μαστού το 2018 και ο έλεγχος κληρονομικότητας για καρκίνο μαστού και ωοθηκών μέσω του ελέγχου για την ύπαρξη μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1/2. Οι εξελίξεις, όμως, τα 10 αυτά χρόνια είναι αλματώδεις και υπάρχει μια σειρά νέων βιοδεικτών -πλέον των 2 κατηγοριών που έχουν εγκριθεί μετά το 2014- που οι ογκολόγοι χρειάζονται καθημερινά προκειμένου να σχεδιάσουν την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς τους, σύμφωνα με την ΕΟΠΕ.

Ελλείψει αποζημίωσης, το κόστος που έχει καλύψει η ΕΟΠΕ από ίδιους πόρους και χορηγίες, για την ανάλυση βιοδεικτών ασθενών μέσω των προγραμμάτων της, ξεπερνά τα 5,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, τα Προγράμματα Ανίχνευσης Βιοδεικτών (δηλαδή Μεταλλάξεων και άλλων Μοριακών Χαρακτηριστικών) αναφέρονται σε διάφορους τύπους καρκίνου (σε καρκίνο μαστού, ωοθηκών, πνεύμονα, παχέος εντέρου, ουροποιητικού συστήματος, στομάχου), για τους οποίους υπάρχουν καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν μόνο εφόσον ανευρεθούν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες στους όγκους των ασθενών και οι οποίοι δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι ασθενείς εντασσόμενοι σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα, μέσω αιτήσεων από τους Ογκολόγους-Μέλη της ΕΟΠΕ που τους παρακολουθούν, επωφελούνταν από τις πολύτιμες αυτές εξετάσεις, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν για τη διενέργειά τους.

Θεραπείες με βάση τη βιολογία της νόσου

Ο κ. Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος, Επίκουρος Καθηγητής, Ογκολογική Μονάδα Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), συμπλήρωσε ότι, «το στάδιο κατά τη διάγνωση της νόσου αποτελεί κύριο παράγοντα που καθορίζει την πρόγνωση – επιβίωση των ασθενών με καρκίνο. Το αξίωμα αυτό δεν θα πρέπει όμως να μεταφράζεται αναπόδραστα ότι η πρωιμότερη διάγνωση του καρκίνου θα αυξήσει την επιβίωση των ασθενών. Το στάδιο δεν είναι απλά συνάρτηση του χρόνου και της τύχης αλλά και συνέπεια της βιολογίας της νόσου. Επομένως, οι στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις με βάση τη βιολογία της νόσου σε ασθενείς πρώιμου σταδίου είναι η διαδικασία που θα διασώσει περισσότερους από τον καρκίνο. Η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πλέον αυτή τη δυνατότητα για μια σειρά νεοπλασιών. Κατανοώντας τον πληθυσμό των ασθενών με πρώιμο καρκίνο που θα διασωθούν από την χορήγηση ανοσοθεραπείας, το όφελος δεν περιορίζεται μόνο στον ίδιο τον ασθενή αλλά και στην κοινωνία με όρους βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής, της παραγωγικότητας και της αποφυγής του οικονομικού κόστους που συνεπάγονται οι θεραπείες της μεταστατικής νόσου. Επομένως, μια νέα εποχή προβάλλει στη θεραπευτική του καρκίνου, αυτή της αποτελεσματικότερης παρέμβασης και με τη χρήση της ανοσοθεραπείας σε πιο πρώιμα στάδια διάγνωσης του καρκίνου».

Ο κ. Αναστάσιος Μπούτης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τη σειρά του υπενθύμισε ότι, «ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο αποτελεί βασικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών με καρκίνο. Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και ίασης. Στην Ελλάδα, η καθολική εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για κοινές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, αλλά και του πνεύμονα, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μείωση της θνησιμότητας. Η πρώιμη ανίχνευση συχνών μορφών καρκίνου, όπως στο μαστό, στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο, επιτρέπει τη διάγνωση σε αρχικά στάδια, ενισχύει την πιθανότητα ευνοϊκής έκβασης και αποδεδειγμένα μειώνει το συνολικό κόστος και επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Είναι αναγκαίο να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και η υποστήριξη από την πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, συμβάλλοντας στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ανέφερε ότι, «oι σημαντικές εξελίξεις στη φροντίδα του καρκίνου και οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις την τελευταία δεκαετία, έχουν συμβάλει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010. Η καινοτομία για τους ασθενείς με καρκίνο σημαίνει ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις, σύγχρονες εξατομικευμένες θεραπείες, πολύ λιγότερες πιθανότητες υποτροπών, καλύτερη διαχείριση των παρενεργειών, μικρότερη αποχή από την εργασία, μικρότερη οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας. Επενδύοντας στην καινοτομία, πρακτικά επενδύουμε σε μία νέα ολιστική προσέγγιση, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο όπου δεν αντιμετωπίζεται μόνο η ασθένεια αλλά υπάρχει η φροντίδα που θα καλύψει και τις ανάγκες που απορρέουν από αυτήν.

»Ωστόσο, για να τα πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εστιάσουμε στις προκλήσεις που υπάρχουν. Σήμερα, δυστυχώς, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει πρόσβαση κάθε ασθενής στις σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες. Το κόστος, οι ρυθμιστικές διαδικασίες, οι υπερβολικές υποχρεωτικές επιστροφές, η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών και τα γεωγραφικά εμπόδια, αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούμε» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή