Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πώς να σώσεις τη ζωή σου σε 3 απλά βήματα - Γιατρός εξηγεί στο Newsbomb.gr

Η φροντίδα της καρδιάς μας είναι επένδυση για ένα υγιές και δυνατό μέλλον και χρειάζεται μόνο μερικές κινήσεις για να διασφαλίσουμε πως η καρδιά μας θα συνεχίσει να χτυπά για πολλά ακόμα χρόνια. O Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Τσιάφουτης μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για την καρδιά στο Newsbomb.gr.
2'

Η καρδιά μας είναι ο κινητήρας του σώματός μας που εργάζεται ασταμάτητα, χτυπώντας περίπου 100.000 φορές την ημέρα. Κι όμως, παρόλο που εξαρτόμαστε από αυτήν για τη ζωή, συχνά την παραμελούμε. Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, μας θυμίζει τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας για την καρδιά μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Κοχιαδάκης, και ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Τσιάφουτης μοιράζονται πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για την καρδιά μας στο Newsbomb.gr. Μαθαίνουμε για τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα, τη σημασία της πρόληψης και τα απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.

Ο κ. Τσιάφουτης τόνισε ότι υπάρχουν τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και συστηματικούς ελέγχους όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Σε συνδυασμό με τα φάρμακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αυτά τα απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην μακροζωία.

Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2023 η καρδιαγγειακή νόσος ήταν υπεύθυνη για 20,1 εκ. θανάτων ανά τον κόσμο, δηλαδή κατά μέσο όρο 56.000 άτομα κάθε μέρα ή ένας θάνατος κάθε 1,5 δευτερόλεπτο αλλά πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες αποτελούν μερικά μόνο από τα κλειδιά για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.

Φέτος, το Athens Heart Festival 2024, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, φέρνει κοντά πολίτες και ειδικούς για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η καρδιά μας.

Στο φεστιβάλ, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν προληπτικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα καρδιάς και καρδιογράφημα, και να ενημερωθούν από κορυφαίους καρδιολόγους για το πώς μπορούν να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή. Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν ήταν ξεκάθαρο: Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία μας και να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η φροντίδα της καρδιάς μας είναι επένδυση για ένα υγιές και δυνατό μέλλον και χρειάζεται μόνο μερικές κινήσεις για να διασφαλίσουμε πως η καρδιά μας θα συνεχίσει να χτυπά για πολλά ακόμα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις