Μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα ακριβώς πριν ή μετά το βούρτσισμα - Τι εξηγεί οδοντίατρος

Η χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά την οδοντόκρεμα δεν συνιστάται για έναν σημαντικό λόγο 
LADBIBLE
3'

Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα λίγο πριν ή λίγο μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει το πλύσιμο των δοντιών με την χρήση στοματικού διαλύματος.

Ωστόσο, ένας οδοντίατρος προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα πριν ή μετά το βούρτσισμα των δοντιών και δίνει συμβουλές εξηγώντας τον λόγο που πρέπει να αποφεύγουμε την συγκεκριμένη συνήθεια.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σας και στην αποτροπή της τερηδόνας. Αλλά η χρήση του μισή ώρα πριν από το βούρτσισμα πρέπει να αποφεύγετε, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνετε κακό στα δόντια σας.

Ο γιατρός Zaeem έδωσε συμβουλές σχετικά με αυτό και γιατί θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του στοματικού κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος οδοντίατρος εξέδωσε προειδοποίηση για όσους βουρτσίζουν τα δόντια τους στο ντους. Και πάλι τονίζει πως είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφεύγετε.

Σχετικά με τη χρήση στοματικού διαλύματος, ο Dr Zaeem εξηγεί ότι όλα εξαρτώνται από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στην οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα.

Ο Dr Zaeem λέει: «Το στοματικό διάλυμα σίγουρα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Ωστόσο, αν θέλετε πιο φρέσκια αναπνοή και ένα γρήγορο καθάρισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε το στοματικό διάλυμα είναι ιδανικό».

Προσθέτει: «Το στοματικό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ή μετά το βούρτσισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που ορισμένα προϊόντα στοματικού διαλύματος περιέχουν φθόριο, συνήθως δεν είναι τόσο συμπυκνωμένα όσο η ειδική φθοριούχος οδοντόκρεμα.

«Επομένως, αν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα, ουσιαστικά αραιώνετε το φθόριο, γεγονός που μειώνει τις προστατευτικές του ικανότητες».

Την άποψη του οδοντιάτρου ασπάζεται και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

«Η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας, αλλά μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα (ακόμη και φθοριούχο) αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, γιατί θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει μείνει στα δόντια σας», αναφέρει η υπηρεσία υγείας.

Αντ' αυτού, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας σας συμβουλεύει να «επιλέξετε μια διαφορετική ώρα για να χρησιμοποιήσετε το στοματικό διάλυμα, όπως μετά το μεσημεριανό γεύμα».

Συνιστά επίσης να μην τρώτε ή πίνετε για 30 λεπτά μετά τη χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος, ώστε το φθόριο να παραμείνει στα δόντια σας.

Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό, δεδομένου ότι το φθόριο να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των δοντιών σας ενισχύοντας το σμάλτο, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στη φθορά των δοντιών.

Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ των δοντιών σας και των όξινων τροφίμων και ποτών, καθώς και μειώνοντας την ποσότητα του οξέος που παράγεται στα δόντια σας από τα βακτήρια.

Εκτός από την αποφυγή στοματικού διαλύματος 30 λεπτά πριν από το βούρτσισμα, ο Dr Zaeem λέει ότι θα πρέπει επίσης να αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας.

«Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα αφαιρεί λιγότερη πλάκα σε σύγκριση με μια καινούργια. Θα πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε δύο με τρεις μήνες», αναφέρει.

*Με πληροφορίες από το LadBible