Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Προβληματική η κατάσταση στο ΕΣΥ με αρνητική προοπτική

Αποτίμηση της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) 
Η εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας
EUROKINISSI
3'

Προβληματική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ, με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Συνόδου του. Μάλιστα, ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα η παράταση του εργασιακού βίου των διευθυντών του ΕΣΥ έως το 70ο έτος ηλικίας με διατήρηση των διευθυντικών τους καθηκόντων λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων ιατρών, που αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο, τονίζει ο Σύλλογος.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον προσωπικό ιατρό, σύμφωνα με τον ΠΙΣ κινείται προς την ολοκλήρωση του θεσμού, παρόλο που «περιέχει την παράδοξη και ακατάλληλη συμμετοχή αγροτικών ιατρών». «Επιμέρους βελτιώσεις,όπως θα αναπτυχθούν στη διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό η εξάλειψη του ισχυρότερου αντικινήτρου της αναγκαστικής εργασίας στο ΕΣΥ μέσω του άρθρου 65 του νόμου 5129/24 είναι καθοριστικής σημασίας» συνεχίζει ο ΠΙΣ.

Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει διαπιστώσει πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως και η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης. Πρόταση του ΠΙΣ παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και θέσπιση αφορολόγητου των εφημεριών. Η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ η εκπαίδευση των ειδικευομένων είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά γνώσης και την ευστάθεια του συστήματος υγείας.

Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διατήρηση και διαρκής επιβάρυνση του clawback που οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς στον αφανισμό, καθώς δεν προχωρά η υλοποίηση των υπουργικών εξαγγελιών, θέτει την προοπτική κινητοποιήσεων με επιτακτικό τρόπο.

Για το επίδομα αγόνου, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η «ρύθμιση πάσχει», καθώς εξαιρεί ειδικευόμενους και επικουρικούς, ενώ το ύψος του επιδόματος των 300 ευρώ είναι μικρότερο εκείνου που λαμβάνουν οι αγροτικοί ιατροί, προκαλώντας ενστάσεις για ανισότιμη μεταχείριση. «Τυχόν προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ το επόμενο διάστημα θα γίνουν χωρίς το προαπαιτούμενο του Χάρτη Υγείας και σε περιορισμένο αριθμό, αποτελώντας αντικίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από νέους γιατρούς και διαιωνίζοντας προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνεχείς παραιτήσεις υπηρετούντων ιατρών και δη βαθμίδων Επιμελητή Β και Α» προσθέτει ο Σύλλογος.

«Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης προκύπτει σταθερά πως η βελτίωση του Συστήματος Υγείας αποτελεί μείζονα απαίτηση των πολιτών και ως επιλογή έρχεται αμέσως μετά το αίτημα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ο ΠΙΣ οφείλει να αποτυπώσει με ειλικρίνεια τη σημερινή εικόνα του ΕΣΥ, επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών και την άσκηση της Ιατρικής στη χώρα μας» καταλήγει ο Σύλλογος.

Σχετικές ειδήσεις