Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τους εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback - Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Σύσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών - Η επιστολή στον Κωστή Χατζηδάκη 

Σύσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Στη σύσκεψη συμμετείχαν 26 φορείς
ΙΣΑ
4'

Δεκάδες εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των φορέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στα γραφεία του, την Πέμπτη (03/10/2024). Θέμα της σύσκεψης ήταν οι καταστροφικές συνέπειες του clawback στην επιβίωση ιατρών, πολυιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών και η λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκεντρώθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΙΣΑ, εξέφρασαν την απόγνωση του ιατρικού κόσμου, λόγω του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback που τους οδηγεί στην χρεοκοπία. Ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισαν ότι τα εργαστήρια, τα πολυιατρεία, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσικοθεραπευτήρια, οδηγούνται στην χρεοκοπία και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο είναι σοβαρές, αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) που συμμετείχε στη σύσκεψη: «Η χρεωκοπία και το κλείσιμο πολλών εργαστηρίων ιδιαίτερα στις επαρχιακές απομακρυσμένες περιοχές περιορίζει την προσβασιμότητα του πληθυσμού στον διαγνωστικό έλεγχο. Η υγεία των σοβαρά και χρονίως πασχόντων ασθενών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κατάκοιτοι κλπ.), λόγω της αδυναμίας της άμεσης εξυπηρέτησης τους, τίθεται σε κίνδυνο. Τα νοσοκομεία και οι άλλες δομές είναι ανέτοιμες να δεχθούν τον αυξημένο όγκο των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές συνέπειες στην περίθαλψή τους. Τέλος, όλη αυτή η επικρατούσα ζοφερή κατάσταση στο διαγνωστικό χώρο διώχνει τους νέους γιατρούς και από την εργαστηριακή ειδικότητα και από τη χώρα τους».

Οι γιατροί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξάντληση όλων των νομικών μέσων για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών. Επεσήμαναν την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, ανάμεσα στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και κάλεσαν όλα τα μέλη τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν κατάργηση του clawback και διαγραφή του τεχνητού χρέους, καθώς και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Επίσης, διεκδικούν κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων από κοινή επιτροπή Υπουργείου και Παρόχων και σύναψη Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Τέλος, αποφάσισαν την αποστολή εξώδικου στον ΕΟΠΥΥ και εξάντληση των νομικών μέσων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η σύσκεψη, όπου εκπροσωπήθηκαν 26 φορείς, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Υγείας και τους Φορείς Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιστολή στον Κωστή Χατζηδάκη

Την είσπραξη των οφειλών rebate και clawback των ετών 2021 και εντεύθεν, σε 120 μηνιαίες δόσεις, ζητά ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Στην επιστολή του ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Το αδικαιολόγητο χρέος των παρόχων υγείας λόγω περικοπών clawback (διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά ιατρεία »πολυιατρεία κλπ.) που κυλίεται από το 2013-2021 έχει ρυθμιστεί μεν σε 120 δόσεις αλλά εξαντλεί την ρευστότητα των παρόχων Υγείας με αποτέλεσμα να απολύουν προσωπικό και ιατρεία που εξυπηρετούν όλες τις άλλες ειδικότητες με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις να πρέπει να παύουν τις εργασίες τους σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο επιμελημένης τακτικής συρρίκνωσης του κλάδου που εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η επιδείνωση της ρευστότητας των παρόχων Υγείας με τις νέες εισπράξεις για το 2022 & 2023 που ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να ρυθμίσει σε εξαιρετικά μικρότερες σε αριθμό δόσεις είναι καταστροφική.

Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και
Οικονομικών είναι ανάλγητα στο κλείσιμο ιατρείων μελών της ιατρικής κοινότητας
και στην επιδείνωση της ιδιωτικής οικονομίας και ανάπτυξης που στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ζητούμε, ως μόνη πραγματική λύση για τη βιωσιμότητα των παρόχων Υγείας:

α) να περικοπεί ποσό του χρέους τους που βεβαιώθηκε στο παρελθόν λόγω rebate & clawback και είναι σε ρύθμιση και αφορά τα έτη 2013 και 2021

β) για το πέραν του 2021 ανείσπραχτων οφειλών και για όλα τα υπόλοιπα έτη την είσπραξη των πάσης φύσεως ανείσπρακτων και μη βεβαιωμένων οφειλών επιστροφής clawback, να εισπραχθούν με τη μορφή άτοκων μηναίων δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως 120 μετά από αίτηση των παρόχων.

Άλλως είναι βέβαιο, ακόμα και με τους κανόνες της κοινής λογικής και πείρας, αλλά και μαθηματικά ότι οι πάροχοι άμεσα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις τους και θα υποχρεωθούν σε παύση εργασιών. Απευθυνόμαστε στην ευθυκρισία σας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή