Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Εγκρίνει το πρώτο τεστ mpox για γρήγορη διάγνωση

Από τα περισσότερα από 30.000 ύποπτα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αφρική φέτος, μόλις το 40% είχε επιβεβαιωθεί μέσω μιας εξέτασης, δήλωσε ο ΠΟΥ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Εγκρίνει το πρώτο τεστ mpox για γρήγορη διάγνωση
This colorized electron microscope image provided by the National Institute of Allergy and Infectious Diseases in 2024 shows Mpox virus particles, orange, found within infected cells, green. (NIAID via AP)
3'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox, όπου τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν άμεσα γνωστά, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για να βοηθήσει να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το BBC, το νέο τεστ PCR επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του mpox που λαμβάνεται από επιχρίσματα δερματικών βλαβών.

Επί του παρόντος, τα δείγματα πρέπει να αποστέλλονται σε εργαστήριο για εξέταση και ο ασθενής και οι γιατροί πρέπει να περιμένουν ημέρες για το αποτέλεσμα.

Η περιορισμένη ικανότητα δοκιμών και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση στην Αφρική - επιδεινώνοντας την εξάπλωση του ιού mpox που ήταν προηγουμένως γνωστός ως ευλογιά των πιθήκων.

Από τα περισσότερα από 30.000 ύποπτα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αφρική φέτος, μόλις το 40% είχε επιβεβαιωθεί μέσω μιας εξέτασης, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η Yukiko Nakatani, βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, χαρακτήρισε το νέο διαγνωστικό τεστ ως «σημαντικό ορόσημο».

«Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα που εξασφαλίζουν την ποιότητα είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές», πρόσθεσε.

Το επίτευγμα έρχεται την ώρα που η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχει αναφερθεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού της ευλογιάς το Σάββατο.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός mpox, που είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 635 ανθρώπους στη χώρα αυτή φέτος.

Τον Αύγουστο, η επιδημία του ιού κηρύχθηκε από τον ΠΟΥ σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό και την εξάπλωσή του στο γειτονικό Μπουρούντι, την Ουγκάντα και τη Ρουάντα.

Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν δωρίσει δόσεις εμβολίων mpox για την καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου στην Αφρική, αλλά οι εκθέσεις λένε ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερα.

Η Ρουάντα, η οποία ήταν η πρώτη που χορήγησε εμβόλια mpox στην Αφρική τον περασμένο μήνα, πρόκειται να λάβει 5.000 ακόμη δόσεις την Παρασκευή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC).

Στη Νιγηρία, μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης της Αφρικής.

Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι στενές επαφές των μολυσμένων ασθενών πρόκειται να λάβουν προτεραιότητα στη ΛΔ Κονγκό, η οποία διαθέτει 200.000 εμβόλια που δωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή