Φθινοπωρινά κρυολογήματα και σχολείο: Παιδίατρος εξηγεί πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Η στενή επαφή των παιδιών στις τάξεις, σε συνδυασμό με τις εποχιακές ιώσεις, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων
Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή ασθένεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
Unsplash
2'

Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία κάθε φθινόπωρο, το κρυολόγημα αποτελεί μια κοινή πρόκληση για πολλές οικογένειες. Η στενή επαφή των παιδιών στις τάξεις, σε συνδυασμό με τις εποχιακές ιώσεις, αυξάνει τον κίνδυνο κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων, σύμφωνα με τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη.

Τα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από 6 έως 12 φορές τον χρόνο, κυρίως λόγω της αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους να καταπολεμήσει όλους τους ιούς. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, οι ασθένειες μειώνονται, καθώς αποκτούν ανοσία σε πολλούς από αυτούς τους ιούς.

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή ασθένεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που προκαλείται από διάφορους ιούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, συμφόρηση, καταρροή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό ή πονόλαιμο. Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση σε ιογενείς λοιμώξεις.

Για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης συνιστάται:

  • Η αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ο παιδίατρος κ. Βουδούρης συστήνει επαρκή ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών, ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών.

«Εάν το παιδί σας εμφανίσει παρατεταμένο κρυολόγημα ή εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, συνιστάται να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και έλεγχο της υγείας του» καταλήγει ο κ. Βουδούρης.

Σχετικές ειδήσεις