Κρατικός προϋπολογισμός 2025: Αύξηση 155 εκατ. ευρώ στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 κατατέθηκε τη Δευτέρα (07/10/2024) στη Βουλή. 
Τι προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για την υγεία
PIXABAY
3'

Στην υγεία -οπως και στην παιδεία, στις συντάξεις και στην άμυνα- θα κατευθυνθεί την επόμενη τετραετία το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Σε συμφωνία με την ΕΕ πετύχαμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν. Θα δαπανήσουμε δηλαδή τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισ. ευρώ. Και το πετύχαμε να πείσουμε την Κομισιόν, λόγω, μεταξύ άλλων, της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού το 2024, και της παράλληλης επιστροφής της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία δεν ενδίδει πλέον στους πειρασμούς του λαϊκισμού» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή, του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Ως προς την Υγεία, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ μέσω της αύξησης της αποζημίωσής τους για εφημερίες κατά 20% από 01.01.2024 με κόστος 45 εκατ. ευρώ καθώς και μέσω της θέσπισης από τον Σεπτέμβριο 2024 αυξημένου κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές, με κόστος 5 εκατ. ευρώ για το 2024 και 16 εκατ. ευρώ για το 2025. Επιπλέον, από 01.01.2025 θεσπίζεται η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.

Για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 156 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 63 εκατ. ευρώ. Η εκτιμώμενη επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σκέλος των εξόδων, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων κατά 20%.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση κατά 155 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 34.203 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.124 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2024, εξαιτίας των αυξημένων προβλέψεων επιχορηγήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, κατά 525 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη της απώλειας των εσόδων του λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγείας καθώς και εξαιτίας της ενίσχυσης για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι συνολικές προβλέψεις μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΥΠΕ - ΠΕΔΥ) και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανέρχονται σε 2.873 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις