Έκκληση Γεωργιάδη να μην παραιτηθούν οι 12 παθολόγοι του νοσοκομείου Δράμας
Να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης ομαδικής παραίτησης, κάλεσε τους 12 παθολόγους του νοσοκομείου Δράμας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Τετάρτη (09/10/2024).
Οι εξελίξεις στο νοσοκομείο Δράμας είναι ραγδαίες, μετά την απόφαση της διοίκησης να καλύψει τα κενά των εφημεριών στην παθολογική κλινική, με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα και στους ειδικευόμενους της καρδιολογικής κλινικής, για ταυτόχρονη συνεφημέρευση τόσο στα τμήματά τους όσο και στο ΤΕΠ Παθολογικής. Σε συνέλευση των γιατρών του παθολογικού τομέα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (07/10/2024), αποφασίστηκε η ομαδική παραίτηση των 12 γιατρών του παθολογικού τομέα, ως αντίδραση στην άδικη αντιμετώπισή τους και στην χωρίς προοπτική κίνηση της διοίκησης, στην επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, πριν από την λήψη της απόφασής τους, άκουσαν τις απόψεις της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής η οποία κατέθεσε (και αυτή) την παραίτησή της και διαπίστωσαν ότι η κίνηση της διοίκησης του νοσοκομείου δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος. Μάλιστα αναφέρουν ότι εκτός των άλλων, τίθεται θέμα νομιμότητας στην όλη διαδικασία δεδομένου ότι οι γιατροί που καλούνται να καλύψουν τα κενά με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» δεν είναι παθολόγοι αλλά γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι. Οι παραιτήσεις επρόκειτο να κατατεθούν επισήμως σήμερα, Τετάρτη, αφού προηγηθεί συνάντηση με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.
Σε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί -του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αναστάσιου Νικολαΐδη- απάντησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους παθολόγους του νοσοκομείου να μην κάνουν πράξη την απόφασή τους, γιατί κατά βάση τα αιτήματά τους έχουν γίνει δεκτά -όπως υποστήριξε- και στις επόμενες δύο ημέρες βγαίνει στον αέρα η προκήρυξη για τις κενές θέσεις. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, οι προηγούμενες 14 προκηρύξεις είχαν βγει άγονες, όμως με τα νέα κίνητρα που δίνονται στους παθολόγους καθώς με την κατάταξη του νοσοκομείου Δράμας στα «άγονα Α», πιστεύει ότι αυτήν τη φορά θα δηλώσουν ενδιαφέρον οι γιατροί. «Οι 14 προηγούμενες προκηρύξεις έδιναν 600 ευρώ επιπλέον το χρόνο, τώρα στις ειδικότητες των παθολόγων δίνουμε 7.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναμένεται εντός της εβδομάδας, προκηρύσσεται το σύνολο των θέσεων παθολόγων στο νοσοκομείο Δράμας. Επομένως, σύντομα θα πάνε γιατροί στο νοσοκομείο, εκτίμησε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν είμαι προφήτης». Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους γιατρούς να μην παραιτηθούν, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, το νοσοκομείο θα λειτουργεί, «δεν θα κινδυνεύσει το νοσοκομείο της Δράμας, θα μετακινούμε το προσωπικό που χρειάζεται» και από άλλα νοσοκομεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου:
«Η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας ολοκληρώνεται επιτυχώς, ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η διάλυσή του.
Η κατάσταση στο ΓΝ Δράμας είναι πλέον έκρυθμη. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως για την τραγική υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η υπομονή και η σωματική αντοχή των δύο παθολόγων, που είχαν απομείνει την τελευταία διετία εξαντλήθηκε.
Οι ατελείωτες ώρες εργασίας τους, χωρίς δυνατότητα λήψης ρεπό μετά την εφημερία τους, χωρίς δυνατότητα λήψης των κανονικών ημερών άδειάς τους (καθώς το νοσοκομείο οφείλει τουλάχιστον 100 ημέρες άδειας σε εκάστη), η σταδιακή αποψίλωση του τμήματος από ειδικευόμενους γιατρούς, η λειτουργία τού τμήματος επί διετίας με ξένους γιατρούς στις εφημερίες, που δεν γνωρίζουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τους εξανάγκασαν σε παραίτηση.
Η τελευταία επιμελήτρια έχει υποβάλει την παραίτησή της και έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ. Η διευθύντρια έχει απομείνει μόνη της εγκλωβισμένη σε ένα τμήμα, που πονάει και αγαπάει αλλά, που δυστυχώς, δεν μπορεί άλλο να λειτουργήσει με ασφάλεια για την ίδια και για τους ασθενείς της. Η υποβολή της παραίτησής της στις 2 Οκτωβρίου είναι πλέον γεγονός.
Η διοίκηση του ΓΝ Δράμας, σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις της, αδυνατεί πλέον να βρει λύσεις για τη κάλυψη του προγράμματος λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής. Παρά τις καθημερινές παρακλήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής και τις συγκεκριμένες λύσεις, που προτείνει στη διοίκηση (μετακίνηση όλων των αγροτικών ιατρών του νομού στην παθολογική κλινική, κάλυψη όλων των ημερών του μήνα στο ΤΕΠ με γενικούς γιατρούς, απόσπαση 2 παθολόγων από τους 11, που υπηρετούν στο νοσοκομείο Καβάλας, κα).
Παρά τις επιστολές, που έχει στείλει στην 4η ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας αλλά και στην Εισαγγελία Δράμας. Όπου επισημαίνει την αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας της κλινικής και ζητά ή το κλείσιμο της κλινικής ή την εφημέρευση ανά 3 μέρες, με την συνεπικουρία του νοσοκομείου Καβάλας.
Καμμία ανταπόκριση προς τα αιτήματά της!
Ως απάντηση, η διοίκηση μία μέρα μετά την υποβολή της παραίτησης της διευθύντριας Παθολογικής, με την εισήγηση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, αποφάσισε και απέστειλλε την Παρασκευή 4/10 μαζικό εντέλλεσθε στους ειδικούς γιατρούς του παθολογικού τομέα αλλά και στους ειδικευόμενους της καρδιολογικής κλινικής για ταυτόχρονη συνεφημέρευση τόσο στα τμήματά τους όσο και στο ΤΕΠ Παθολογικής, ως παθολόγοι.
Αποφάσισε λοιπόν η διοίκηση του ΓΝ Δράμας την εφαρμογή Τομέα στο νοσοκομείο μας, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη νομοθεσία, καθώς η απόπειρα εφαρμογής του μέτρου από την πρώην υπουργό κυρία Γκάγκα, αποσύρθηκε άμεσα μετά τις έντονες αντιδράσεις όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας.
Το συγκεκριμένο ομαδικό εντέλλεσθε έχει αρκετές πρωτοτυπίες, καθώς συνηθίζεται, όπως γνωρίζουμε, το εντέλλεσθε να είναι προσωπικό και ονομαστικό στον κάθε γιατρό, που απευθύνεται. Στην διατύπωση του σχετικού εγγράφου δεν αποσαφηνίζεται με κανέναν τρόπο, ποιός γιατρός έχει την ευθύνη της εφημερίας στο ΤΕΠ Παθολογικής τις μέρες, που πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων.
Και πέρα από την αντιποίηση της ιατρικής ειδικότητας, που νομιμοποιεί με το έγγραφο της, αποφάσισε ότι ένας εργαζόμενος γιατρός μπορεί την μέρα της εφημερίας του, να εφημερεύει ταυτόχρονα σε δύο τμήματα.
Και στη μονάδα τεχνητού νεφρού και στο ΤΕΠ Παθολογικής οι νεφρολόγοι. Στη μονάδα της καρδιολογικής, στην καρδιολογική κλινική αλλά και στο ΤΕΠ Παθολογικής οι καρδιολόγοι, ειδικοί και ειδικευόμενοι, σε διπλό ρόλο. Κι ούτω καθ’εξής.
Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι έλαβαν το εντέλλεσθε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση από την ιατρική υπηρεσία, που εισηγήθηκε και από τη διοίκηση, που αποφάσισε. Η πρακτική "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" έγινε πλέον πράξη και στο νοσοκομείο μας!
Το μεσημέρι της Δευτέρας 7/10 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των ιατρών του παθολογικού τομέα, παρουσία και της διευθύντριας της Παθολογικής, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη λύση, που ευφυώς βρήκε η διοίκηση, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να βοηθηθεί στη λειτουργία τους τμήματός της από γιατρούς, που δεν έχουν τις γνώσεις, που απαιτούνται για τη διαχείριση των παθολογικών περιστατικών και εμμένει στις δικές της προτάσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τμήματος της.
Η απόφαση της συνέλευσης, προκειμένου να καταγγελθεί αφ’ενός η επικίνδυνη για τους γιατρούς αλλά και για τους ασθενείς αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, που αποφασίστηκε στο νοσοκομείο Δράμας και αφ’ετέρου να στηριχθεί η διευθύντρια της Παθολογικής στα αιτήματα της, είναι η κατάθεση ομαδικής παραίτησης 12 ειδικών ιατρών του παθολογικού τομέα.
Ως σύλλογος ιατρών του νοσοκομείου Δράμας έχουμε επιδείξει απεριόριστη υπομονή όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε συνεργαστεί με τη διοίκηση δείχνοντας τεράστια κατανόηση στα πολλαπλά προβλήματα, που συνεχώς προκύπτουν στο νοσοκομείο μας. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε! Η υπομονή όλων των συναδέλφων έχει εξαντληθεί. Εάν η Διοίκηση αδυνατεί πλέον να βρει τις λύσεις, που οφείλει για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να αναλάβει τις ευθύνες, που τις αναλογούν. Και όχι να υπογράφει εντέλλεσθε, που ουσιαστικά δεν βοηθούν κανέναν, πάρα μόνο καλύπτουν τη δική της θέση.
Προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί, μετά από τόσα χρόνια, τι ακριβώς είναι το ιατρικό λειτούργημα, πόση μεγάλη ευθύνη έχει ένας γιατρός απέναντι στους ασθενείς, που καλείται να περιθάλψει και πόσες υπερβάσεις έχει κάνει ο καθένας από εμάς για αυτό το νοσοκομείο.
Δυστυχώς οι επιλογές της οδηγούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του ΓΝ Δράμας. Και ναι, είναι γεγονός ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας ολοκληρώνεται επιτυχώς, ταυτόχρονα όμως ολοκληρώνεται και η διάλυσή του!
Για το ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας,
Ο Πρόεδρος Κατσίλης Γεώργιος
Η Γραμματέας Παυλίδου Χριστίνα»